Nieuws over leesbeperkingen

Nieuws en publicaties van onze redactie. Het doel van deze website is om onafhankelijk nieuws voor én over blinden en slechtzienden op één plek aan te bieden. Je treft hier nieuws aan dat is geselecteerd uit bestaande bladen en nieuws dat door de redactie van de Voorste Kamer is opgesteld uit eigen nieuwsgaring.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van diverse bronnen uit de wereld van mensen met een visuele beperking en overige nieuwsbronnen. Tips zijn welkom op redactie@voorstekamer.nl

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en volg ons op Twitter Volg ons ook op Twitter!

 • Lekker uitblazen met Klinkklaar 8

  De wind blaast om je oren in Klinkklaar 8. En niet alleen de wind. Een dierendokter blaast de olifant op tot ie wegzweeft. Kinderen met astma blazen in een pijpje om te kijken hoe goed hun longen het doen. Ballonnenman Jeroen blaast van die lange, dunne ballonnen op om allerlei figuren mee te maken. Op een bergtop zorgt de windadelaar voor storm en in de boekenhoek stormt het zó hard dat de dijken het misschien niet houden. Dat en nog meer geblaas in deze zomer-klinkklaar. Om lekker mee uit te blazen in de vakantie. 

 • Gamen, shoppen, Zoomen, seks en zwoele, zomerse muziek

  Het razend informatieve dubbeldikke zomernummer van Zapp! is uit. Ietsje eerder dan normaal, gewoon omdat het kan. En natuurlijk omdat je toch ook wat te doen wil hebben in de zomervakantie, zoals luisteren naar de meeste uiteenlopende verhalen, van de meest interessante jonge mensen die we tegen kunnen komen.

 • Actieplan Toegankelijk Stemmen

  Medio juni is het Actieplan Toegankelijk Stemmen naar de Tweede Kamer gestuurd. Doel van het plan is dat mensen die door verschillende oorzaken moeite hebben met stemmen, makkelijker kunnen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

 • Buiten met Cultuur, Trends & Mode editie 14

  Een extra lange zomereditie waarin we naar buiten gaan. Het water op in een fluisterbootje of een plons in een super-opblaasbad. We maken een rondje Nederland in gedachten en we kijken naar de patronen van vliegtuigstrepen in de lucht

 • Zomervaria

  Zomer 2020. Nat, droog, koel, heet. Wisselend weer en nog steeds corona maatregelen. Dus: vakantiekeuzes maken! Maar de 2 interviews gaan over het ‘normale’ leven. Gelukkig bestaat dat ook nog!

 • Zomernummer NCT: Drie zeer bijzondere interviews

  In het extra dikke zomernummer van NCT kun je luisteren naar maar liefst drie hele bijzondere en uitgebreide interviews met personen die zeer in de actualiteit staan of zich met zeer innovatieve hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden bezighouden.
   

 • Hardop 7 neemt je mee naar…Marokko!

  In deze rare tijd gaat misschien niet iedereen op vakantie, maar Hardop wél. Wij nemen je mee naar het land van het sprookje van 1001 nacht: Marokko! 

 • De diepte in met Klinkklaar 7

  Klinkklaar 7 begint beneden in de gangen van het rioolstelsel. Je hoort daar van alles over in de informatierubriek Snappie. En er zijn nog veel meer plaatsen waar je de diepte in kunt: in het verhaal woont diep onder de grond het neurievolkje. In Tjiftjaf hoor je wat er allemaal diep in je lijf gebeurt als het aangevallen wordt door een virus. En het boek uit de boekenhoek speelt zich af bij de Limburgse kolenmijnen.

 • Het zomernummer van Moet je Horen is uit!

  In het dubbelnummer 7&8 van Moet je Horen: een interview met hoogleraar Maarten Hornikx over bouw-akoestiek: hij werd gegrepen door de mogelijkheden van echo-lokalisatie voor blinden en slechtzienden. Dan een gesprek met Jeroen van der Linden. Als slechtziende liet hij zich omscholen tot sportmasseur. Maar hij kneedt met zijn handen ook nog heel andere zaken. U hoort alles over de ballonnenman uit Weesp!

 • Audiotweets getest

  Een kleine groep iOS-gebruikers heeft sinds kort de mogelijkheid om behalve tekst en beeld ook audio aan tweets toe te voegen. Dit is een test van Twitter. Het socialemediaplatform promoot het gebruik van je eigen stem als ‘menselijk tintje aan de manier waarop we twitter gebruiken’.

 • Envision maakt visuele informatie toegankelijk

  Er komt een dag dat de 20-jarige Jesse Wienholts uitgebreid zal vertellen over zijn avonturen als drakenbootvaarder, of over zijn werkzaamheden bij Visio, maar op dit moment gaat veel van zijn tijd op aan zijn werkzaamheden voor Envision AI, zo kun je horen in Zapp! van de maand juni. 
   

 • Welkom!

  Een samenleving met corona is nog geen verleden tijd en lang niet iedereen voelt zich er welkom. Dat hoor je ook in Zienswijs 6. Blinden en slechtzienden kampen met de gevolgen. Zoals bijvoorbeeld pensionado Henri Brendel. En Greet Roskam die woont in Het Schild.

 • Hardop #6 staat bol van de creativiteit!

  We hebben geknipt, geplakt en geknutseld om weer een leuke Hardop voor jullie in elkaar te zetten. We gaan breien, we bouwen zandkastelen, we schilderen én we maken muziekinstrumenten. Dat alles hebben we creatief in elkaar gezet en tadaa; een waar kunstwerk; deze nieuwe Hardop. 


   

 • Navilens: volgende stap op weg van A naar B

  De virtuele geleidelijn is een project dat al gestaag steeds beter zijn weg weet te vinden in de digitale navigatiewereld. Het leek even een stille dood gestorven, maar dat is geenszins het geval, zo vertelt Paul de Nooij, innovatie-expert bij Bartimeus en projectontwikkelaar bij ICT4VIP. in de nieuwste NCT, die van de maand juni.

 • In Klinkklaar 6 is alles blauw

  Blauw, blauw, hemelsblauw. Alles in Klinkklaar 6 is blauw. Het gedicht ‘de blues’, de kat uit de rubriek Tjiftjaf, de verf van de geïnterviewde schilder Hans en het dorpje Júzcar in Spanje. Wist je dat onze aarde ook wel De Blauwe Planeet genoemd wordt? Volgens ontdekkingsreiziger, ruimtereiziger en leugenaar Klink hebben we het aan hém te danken dat de aardbewoners niet weggevaagd zijn door een peloton planeetvegers.  

 • Supermarktapps zakken voor toegankelijkheidstest

  Tijdens de corona crisis zagen supermarkten een enorme stijging in het aantal online shoppers. Helaas hebben supermarkten niet gelet op de digitale toegankelijkheid van de apps die gebruikt worden om online boodschappen te doen, zo is gebleken na uitgebreid onderzoek door DigitaalToegankelijk.com
   

 • Valysvervoer weer opgestart

  Met ingang van maandag 8 juni wordt het vervoer via Valys weer opgestart. Reizen kunnen alleen telefonisch gereserveerd worden en een mondkapje is verplicht. Reizen met een scootmobiel is niet toegestaan en wanneer iemand klachten heeft, kan het vervoer niet doorgaan.

 • Special: de impact van Corona

  Of we het nu willen of niet, Corona is een vast onderdeel geworden van onze samenleving. Door een plotselinge en enorme wending in het maatschappelijke leven zijn we deel geworden van een nieuwe constructie: de anderhalve meter samenleving. Wat brengt dit Coronatijdperk met zich mee als je een visuele beperking hebt? De redactie van De Voorste Kamer maakte er een special over: De Impact van Corona. 

 • Bartiméus opent Corona bezoekersruimte

  Bartiméus in Ermelo heeft 11 mei een ‘coronaproof’ bezoekersruimte geopend. Dit om ervoor te zorgen dat de bewoners van het verpleeghuis Henriëtte van Heemstrahuis hun familie en verwanten in een veilige omgeving weer kunnen ontmoeten. 

   

 • Veel tips en trucs in Moet je Horen #6

  Frans Heitz is al 45 jaar werkzaam bij KNGF-geleidehonden. Hij vertelt uitgebreid aan Moet je Horen over zijn werk met de geleidehonden en hoe zijn organisatie door de jaren heen veranderde.

 • Groene coronahesjes voor visueel gehandicapten

  Mensen zonder visuele handicap zien ze in overvloed: Gele of oranje hesjes met daarop de tekst: “Hou voldoende afstand” of “Houd anderhalve meter afstand”. Dit om mensen te waarschuwen niet te dicht bij elkaar te komen, om op deze manier verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. 
   

 • Eerste Kamer stemt voor vereenvoudigde regeling Wajong

  In navolging van de Tweede Kamer heeft ook de senaat op dinsdagavond 26 mei met een zeer krappe meerderheid ingestemd met nieuwe regels voor de Wajong. Het kabinet wil één regeling voor mensen die vanaf jeugdige leeftijd chronisch ziek zijn, zodat arbeidsgehandicapten meer en gemakkelijker doorleren en aan het werk komen, zo stelt staatssecretaris Van Ark (VVD).
   

 • Sara Langeveld maakt furore bij de VN en in Zapp!

  Ze ging als vertegenwoordiger van Nederlandse scholieren naar de Youth Climate Summit van de VN in New York; Ze sprak met Mark Rutte en andere wereldleiders over hoe we meer bewustzijn kunnen creëren rondom klimaatverandering; Onlangs won ze een Young Impact Award in de categorie Environment: De 17-jarige Sara Langeveld uit Delfgauw. Zij staat centraal in de Zapp! van de maand mei.

 • Veel rijmelarij in de Klinkklaar van mei

  Moet een gedicht rijmen? Dat is één van de vragen die in Klinkklaar 5 voorbij komen. Wat denk jij? Echte dichters denken er nogal verschillend over. De één is dol op rijm en de ander niet.