Nieuws over leesbeperkingen

Nieuws en publicaties van onze redactie. Het doel van deze website is om onafhankelijk nieuws voor én over blinden en slechtzienden op één plek aan te bieden. Je treft hier nieuws aan dat is geselecteerd uit bestaande bladen en nieuws dat door de redactie van de Voorste Kamer is opgesteld uit eigen nieuwsgaring.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van diverse bronnen uit de wereld van mensen met een visuele beperking en overige nieuwsbronnen. Tips zijn welkom op redactie@voorstekamer.nl

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en volg ons op Twitter Volg ons ook op Twitter!

 • Nieuw: beeldbeschrijving in Beeldspraak

  De beeldcultuur rukt op. Zelfs in een audiotijdschrift over literatuur. Vanaf nu heeft Beeldspraak de rubriek ‘Boekbeeld’, waarin een bijzondere bibliotheek of boekwinkel wordt beschreven. Bijvoorbeeld deze: “De Zhongshuge Bookstore-locatie in Chengdu, China, is een staaltje architectuur dat het midden houdt tussen een futuristische bibliotheek, een Spaans landhuis, een ruimteschip en een afbeelding van Escher, waarin alles lijkt te kloppen, maar toch ook weer niet.(…)” 

 • Hardop nummer 5: Over Verkeer

  Auto’s, fietsers, bussen, voetgangers… In de nieuwste Hardop komen ze allemaal voorbij. Ons thema? Verkeer. Want wat zijn de verkeersregels ook alweer? En wie kom je zoal tegen op straat? We kijken naar links en naar rechts. We steken over. Via een zebrapad, of als de rateltikker zegt dat we kunnen. En dat doen we natuuurlijk allemaal heel netjes! Hoewel…

 • Aandacht voor de tandem in Moet je Horen

  Opnieuw veel aandacht voor de tandem in Moet je Horen nummer 5. Allereerst een interview met Paralympisch wielrenner Tristan Bangma. Hij won al een keer goud in Rio. Gaat hij dat in Tokio herhalen? Ook wordt gewerkt aan een techniek zodat hij bij het baanwielrennen gewoon solo en niet meer op een tandem hoeft te racen.

 • Zapp! in teken van oorlogsliteratuur

  In het jaar dat het precies 80 jaar geleden is dat het 1941 was, en aan de vooravond van 4 en 5 mei, staat Zapp nummer 4 uitgebreid stil bij de Tweede Wereldoorlog. Zo werd onlangs de Woutertje Pieterse Prijs, voor het beste jeugdboek van 2020, gewonnen door Benny Lindelauf  en Ludwig Volbeda voor hun meeslepende oorlogsroman ‘Hele verhalen voor een halve soldaat’. 
   

 • Zivver en Visio samen digitaal veilig

  Zivver, leverancier van oplossingen voor veilige communicatie, is een samenwerking aangegaan met Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Het doel van de krachtenbundeling is veilige online communicatie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. 

 • Veel verschillende verschillen in Klinkklaar

  Hou je ervan om op te vallen? Om anders te zijn dan anderen? Of ben je liever net als iedereen. Mensen zoeken mensen die op henzelf lijken, én mensen vinden vreemde culturen leuk en interessant. Het is allebei waar. Gek is dat. In Klinkklaar 4 hebben we het deze keer over verschillen. 
   

 • Meer en minder welkome vooruitzichten

  Een uitgesteld voorjaar, uitgestelde verlichting van coronamaatregelen; wat kan het frustrerend zijn als fijne vooruitzichten uitgesteld worden. Maar soms mag het juist nog wel even duren voordat de toekomst hier is. Koen de Pater was blij met het uitstel dat hem gegund werd. Netvliesloslating had bij hem tot blindheid kunnen leiden, maar een operatie redde hem daarvan. Hij kan niet genoeg benadrukken hoe alert je moet zijn op zwarte vlekjes en lichtflitsen. 

 • Brandende literaire kwesties

  Beeldspraak 4 is uit en geeft een overzicht over de brandende literaire kwesties van de afgelopen maand.
  Nog steeds is er veel media-aandacht voor alle gevoeligheden rond vertalen. We nemen een beschouwing op van literair vertaler Harm Damsma en een interview met Rasit Elibol, die de Nieuwe Koloniale Leeslijst samenstelde.
   

 • Hardop nummer 4: Maestro; Muziek!

  Bij Hardop houden we van geluid. En dus ook van muziek! Daarom staat het nieuwste nummer vol trommels, trompetten, fluiten en piano’s. Mozart komt voorbij, net als de rattenvanger van Hamelen én de fanfare. Tja, en wellicht ook wat valse noten…

 • Camera op je borst of toch een rugzak

  Ze zijn weer prachtig, de nieuwe initiatieven die langskomen in de NCT van de maand april, en die het leven van blinden en slechtzienden weer een beetje makkelijker dienen te maken. En toch hebben we het donkerbruine vermoeden dat we het al eens vaker hebben gehoord: een camera op je borst die je zelfstandig de weg wijst, of een rugzak die eigenlijk hetzelfde doet. We blijven het in de gaten houden.
   

 • Moet je Horen nummer 4 is uit

  De geschiedenis van de blindengeleidehond in ons land is uitgezocht door Ad van der Waals. Hij komt in Moet je Horen nummer 4 aan het woord over zijn nieuwste uitgave over geleidehonden, hun bazen en hun baasjes.

 • Special Mode & Kleding Zomer 2021

  Nonchalante wijde pantalons, zomerse blazers en spencers en o ja, nostalgische blouses. Allemaal bepalend voor het modebeeld deze zomer. En dat je het even weet: groen in al z’n gradaties is populair. 

 • Verdeeld enthousiasme over Lego Braille Bricks

  Het is inmiddels drie weken geleden dat de scholen van Koninklijke Visio verblijd werden met dozen vol Lego Braille Bricks. De blokjes, die eruit zien als gewone Legoblokjes, maar dan met braillepuntjes, werden speciaal door Lego vervaardigd voor blinden en slechtziende kinderen. Achterliggende gedachte: de blokjes kunnen kinderen helpen het brailleschrift onder de knie te krijgen. En omdat de letters, cijfers en leestekens ook in zwartdruk op de blokjes staan, kunnen ziende en blinde kinderen er samen mee spelen. De reacties tot nu toe zijn verdeeld enthousiast.

 • Eerste gentherapie bij oogheelkundig patiënt

  In Het Oogziekenhuis Rotterdam is de eerste netvliesoperatie met gentherapie in Nederland uitgevoerd bij een 26-jarige man. Door het toevoegen van een gezond gen kan het netvlies weer beter gaan werken. Zonder behandeling wordt deze patiënt binnen afzienbare tijd blind.

 • Het maartnummer van Klinkklaar zit vol bloemen

  Wie houdt er nou niet van bloemen. In het voorjaar zijn ze overal. Kleurige boeketten bij de bloemenwinkel, vrolijke tulpen en narcissen in de tuin en in bermen en grasvelden vaak wat kleinere bloemetjes. Toch zijn die wilde bloemen juist heel belangrijk. In SNAPPIE hoor je waarom.

 • Beeld en data vanuit het heelal omgezet in geluid

  Vorig jaar ontving ze nog de Ridderorde van Oranje Nassau, en dit jaar maakt ze furore in het audiotijdschrift Zapp! Het zijn wat dat betreft dankbare tijden voor Phia Damsma, al vele jaren woonachtig in Australië. Daar ontwikkelt ze games en apps om blinde en slechtziende kinderen bij hun leerproces te helpen. Voorbeelden daarvan zijn Ballyland en Sensemath.
   

 • Nieuwe werelden

  Op de valreep voor de verkiezingen verscheen Zienswijs 3. 
  Een spannende tijd voor Daan de Kort, nummer 28 op de kieslijst voor de VVD. 
  In het interview dat Monique Verboeket met hem had, vertelt hij over de politieke ambities die hij heeft ondanks, of misschien juist dankzij zijn slechtziendheid.

 • Clubhouse: Een hype of toch een blijvertje?

  N-Vibe, trillende polsbandjes in combinatie met een navigatie app. Een nieuwe manier om je weg te vinden, overgewaaid uit Frankrijk. Jaren geleden hebben we in NCT al aandacht besteed aan wat eigenlijk hetzelfde idee was, maar dan trilelementen in je schoenen. Goed idee, sympathiek, maar duur en niet helemaal op de centimeter nauwkeurig. Maar misschien is het toch de toekomst, zo hoor je in de derde NCT van 2021.
   

 • Hardop 3: Op de boerderij

  Het is bijna lente…dat betekent ontluikend groen en lammetjes in de wei. Een mooi moment voor Hardop om een bezoek te brengen aan de boerderij. In Hardop nummer 3 komt het dan ook allemaal voorbij: de dieren, het werk, en tja, ook de toekomst. 

 • Mediaophef over literatuur 

  Het kan geen literatuurliefhebber ontgaan zijn: de ophef rond de vertaling van Amanda Gormans gedicht ‘The hill we climb’. Ook in Beeldspraak kunnen we er niet omheen. Twee artikelen en een gedicht van Marieke Lucas Rijneveld geven een indruk van de discussie.

 • NS breidt reisassistentieservice verder uit

  NS wil het aantal stations met een vaste ticketservicebalie terugbrengen van 36 naar 15. Andere servicediensten, zoals reisassistentie voor reizigers met een beperking, de OV-fiets of de StationsHuiskamer, blijven voor reizigers gewoon beschikbaar en worden zelfs uitgebreid.

 • Ouderen (net echte mensen) in Trendseditie CTM

  Of liever: senioren? Plussers wellicht, of ‘yeppers’; young elderly persons? Wat te denken van ‘advancers’? 
  Hoe dan ook, een Trendeditie van Cultuur, Trends & Mode gewijd aan niet-jong. Een omvangrijke en diverse groep die te maken heeft met fikse beeldvorming. En kijk; dat maakt dit thema weer een echt Trends-CTM onderwerp. 

 • Moet je Horen nummer drie is uit

  Met de verkiezingen in aantocht, spraken we voor dit nummer van Moet je Horen met de directeur van uw belangenclub, de Oogvereniging. Misschien helpt het u bij het maken van uw keuze voor 17 maart. Verder in Moet je Horen toegankelijk stemmen, handige aanstekers, sneeuwwitte landschappen en voedselbankpakketten. 

 • Ieder(in) en Per Saldo vragen aandacht voor zorgen en wanhoop

  Maatschappelijke organisaties Ieder(in), Per Saldo en KansPlus vragen in een brief aan de Tweede Kamerleden aandacht voor de grote zorgen die er leven over het op 5 februari bijgewerkte vaccinatieschema. Er wordt veel wanhoop, maar ook woede en angst gevoeld, zo stellen de organisaties.