Zapp!

Zapp! 4 viert de vrijheid van Nederland en omstreken

'En op 1 april verloor Alva zijn bril.' Het zou zomaar kunnen dat je de uitdrukking kent. Het gaat over de historische inname van Den Briel ('bril') tijdens de Tachtigjarige Oorlog, op 1 april 1572, precies 450 jaar geleden. Het was het begin van het einde van de Spaanse overheersing.

Nederland kreeg onlangs een lesje geschiedenis van de Oekraïense president Zelenski. In zijn speech voor de Tweede Kamer had hij het niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over 1 april 1572, 'de dag dat Nederland opstond tegen de tirannie'. Hoe dat in Den Briel, dat tegenwoordig Brielle wordt genoemd, herdacht en gevierd wordt, hoor je in de Zapp! van de maand april, en al een beetje in dit fragment.

Verder wordt er uitgebreid stilgestaan bij de seksuele ontwikkeling van jongeren, en hoe lastig dat kan zijn in deze #MeToo-tijden. Ook komt lachgas, een dansende kaketoe, de slechtziende Fleur, en een luisterend overhemd langs.

Deze artikelen, en natuurlijk de vaste rubrieken Films (over het spektakel The Northman), Boeken (Vliegen van Paulien Weikamp), Muziek (BLØF bestaat 30 jaar) en terug van lang weggeweest TV (Arjen Lubach is populair onder jongeren), maken van deze vierde editie van Zapp! in 2022 weer een bijzonder, informatief, verfrissend, jeugdig, dansbaar en bevrijd exemplaar.
 

Over Zapp!

Zapp! is het enige relevante audiotijdschrift voor de blinde en slechtziende jeugd. Het is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen, bijvoorbeeld via emailadres klanten@passendlezen.nl of via telefoonnummer 070 - 338 15 00