Specials 2024

AI SPECIAL

In alle media kwam het de afgelopen tijd wel een keer ter sprake: Artificiële intelligentie: kortweg AI. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar wat kun je er nou eigenlijk echt mee? 

In de AI Special gaan we in gesprek met gebruikers Melanie van Egmond en Hans van Rooijen. Van hen horen we wat AI ze nu al brengt, maar ook waar ze nog tegenaan lopen. De mogelijkheden én moeilijkheden op het gebied van toegankelijkheid worden besproken met Eric Velleman, lector inclusive design and engineering aan de HAN. En Inge de Mönnink, adjunctdirecteur van Dedicon, beantwoordt de vraag wat AI kan betekenen voor de levering van bijvoorbeeld ingesproken studieboeken of beeldbeschrijvingen in tijdschriften.

Er is in deze special dus aandacht voor de praktische kant van AI, maar zeker ook voor de ethische; ethicus Huib Aldewereld (audio) legt ons uit hoe een algoritme werkt en hoe het komt dat deze soms bevooroordeeld zijn. Verder wordt er in deze special geëxperimenteerd met taalmodellen en uiteraard komt AI ook zelf aan het woord.

De ‘AI Special’ is vanaf 28 maart als uitleenexemplaar op Daisy-CD en als streaming te bestellen. De special duurt ongeveer 160 minuten en is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070 – 338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl
 

SPECIAL MODE & KLEDING VOORJAAR/ZOMER 2024

Van 90’s chic en metallic tot de dubbele riem en de shiny kwallenlook: na het luisteren van de Mode & Kleding Special 2024 ben je helemaal op de hoogte van de nieuwste modetrends. 

Maar we gaan ook terug in de tijd. Met een reportage in Museum Paul Tétar van Elven in Delft ontdek je de achttiende- en negentiende-eeuwse fashion voor (rijke) vrouwen. 

Daarnaast neem je in de rubriek 'De kledingkast van' een kijkje in de garderobe van Marjolein van den Broek, die negen jaar geleden door een oogziekte volledig blind werd. 

Ook werp je een blik op mode die we minder vaak op de catwalks zien: de Afro-Surinaamse koto, modest fashion (die vooral populair is onder moslima’s) en de zogenaamd “Thaise” olifantenbroek (waar Thaise mode-experts nogal boos om zijn). En we beantwoorden de vraag die de mode-industrie liever vermijdt: hoe maak je nou duurzame keuzes voor kleding?

De special is zoals altijd gebaseerd op het modenummer van luistertijdschrift Cultuur, Trends & Mode. Abonnees van CTM hebben deze editie (3) al automatisch thuisgestuurd gekregen. De special Mode & Kleding voorjaar/zomer 2024 is vanaf nu op Daisy-CD en als streaming te bestellen en duurt ongeveer 120 minuten. De special is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070 – 338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl.