Specials 2022

Vakantiespecial 2022: Prikkel je zintuigen

De vakantiespecial 2022 krijgt als ondertitel ‘Prikkel je zintuigen’ mee. Want ook als je blind of slechtziend bent, hoef je niet thuis te blijven. In deze special nemen we je mee op stedentrip door toegankelijk Europa, skiën we van Oostenrijkse bergen en trekken we onze wandelschoenen aan. Je hoort de nieuwste vakantietrends, de handigste tips en de mooiste ervaringsverhalen. Waaronder het verhaal van Patricia Geven, die in dit fragment vertelt over het opzoeken van grenzen. (Audio, opent in nieuw venster) De genoemde links in de special vind je in dit 'overzicht URL's Vakantiespecial' (PDF, opent in nieuw venster))

De ‘Vakantiespecial 2022: Prikkel je zintuigen’ is vanaf 19 december als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming. De special duurt ongeveer 150 minuten en is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070 – 338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl.
 

Special Podcast over de podcast

In de special ‘Podcast over de podcast’ geen lange artikelen, reportages en interviews. Wél vier podcastafleveringen waarin je tafelgesprekken hoort met blinde en slechtziende podcastmakers, maar ook met audiovormgevers en opdrachtgevers. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Wat is een podcast nu eigenlijk? Hoe maak je ‘m? Waaróm maak je ‘m eigenlijk, of juist niet, en kun je er ook nog iets aan verdienen? En passant noemen we de leukste podcasts en hoor je de beste tips en trics. Hier alvast een fragment uit aflevering 2 van de special Podcast over de podcast: waarin podcastmaker Ferry Molenaar vertelt wat volgens hem belangrijk is bij het maken van een podcast. (Audio, opent in nieuw venster)

De special ‘Podcast over de podcast’ is vanaf nu als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming. De special duurt ongeveer 130 minuten en is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070 – 338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl

Special Mode & Kleding Winter 2022

Grasgroene broeken en fuchsiakleurige jassen en pakken. Deze kleuren en items tref je zeker aan in de fysieke en digitale kledingrekken dit seizoen. Daarom hoor je ze voorbijkomen in de special Mode & Kleding Winter 2022, samen met uiteraard nog veel meer trends, zoals de Noorse trui, het pilotenjack, outdoorjassen en -broeken en…. het corset.

Uiteraard is er weer een 'Kledingkast van', én je maakt kennis met het fenomeen myceliumtextiel: tassen en jassen gemaakt van schimmels…
Ook staan we stil bij de sneaker, het belangrijkste culturele object van onze eeuw volgens Design Museum Den Bosch. In dit schoeisel komen alle belangrijke designthema’s van onze tijd samen: duurzaamheid, commercie, stijl en subcultuur, technologie en mode. Reden om een kijkje te nemen op de tentoonstelling Sneakers Unboxed. Hier alvast een fragment. (Audio, opent in nieuw venster)

De special is zoals altijd gebaseerd op het modenummer van luistertijdschrift Cultuur, Trends & Mode. Abonnees van CTM krijgen deze editie (18) automatisch thuisgestuurd. De special Mode & Kleding Winter 2022 is vanaf nu als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming -en duurt ongeveer 120 minuten. De special is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070 – 338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl.
 

Blik in lichte en rustige tentoonstellingszaal Sneakers Unboxed met enkele bezoekers die kijken naar gepresenteerde schoenexemplaren op tafels.

Special Energietransitie

De energietransitie, er is al zoveel over gezegd en geschreven. Waarom dan toch een special? Om alles nog maar eens op een rijtje te zetten: Want waar doen we het ook alweer allemaal voor? En hóe gaan we het ook alweer doen? Maar belangrijker nog: Hoe ziet de energietransitie er eigenlijk uit? In deze special gaan we op bezoek bij de waterkrachtcentrale in Maurik en nemen we een kijkje in Ecodorp Boekel, waar uitvinder Kees van Nimwegen een enorme stenen warmte-accu aan het bouwen is. Ook gaan we met TNO in gesprek over de sociale impact van het hele gebeuren, want die is er! En we zouden de redactie niet zijn als we het geheel niet zouden aankleden met soundscapes, beeldbeschrijvingen en ander moois. Daarom dus! Bij dezen alvast een fragment uit de beeldbeschrijving van zonnepark Purmerend. (Audio, opent in nieuw venster)

De special Energietransitie is vanaf 20 juli als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming. De special duurt ongeveer 160 minuten en is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070 – 338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl.

Special Tour de France 2022 belooft een spectaculaire Tour

De Tour de France 2022 begint dit jaar op vrijdag 1 juli met een heus rondje Denemarken. Na de openingstijdrit zijn er twee vlakke ritten, die ongetwijfeld een prooi zullen worden voor de -hopelijk Nederlandse- sprinters. Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zijn grote kanshebbers daarvoor, zo horen we in de Special Tour de France 2022, die de Voorste Kamer ook dit jaar weer heeft samengesteld.

Na de rustdag op maandag is het circus weer op vertrouwde bodem aanbeland in Frankrijk waar een spannende strijd zal ontbranden om de gele trui. Of is titelverdediger Tadej Pogacar toch weer veel beter dan de rest? Niet als het aan de Jumbo-Visma ploeg ligt, en dan met name Primoz Roglic en zijn secondant Jonas Vingegaard, want de Nederlandse ploeg heeft snode plannen. Alle betrokkenen komen uitgebreid aan het woord.

En we verheugen ons natuurlijk op de hernieuwde titanenstrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert, al willen beiden daar eigenlijk niet zo veel meer van weten. Wel weten ze beiden vrijwel zeker dat ze een etappe gaan winnen, en aast de Belg van Aert, -derde kopman van Jumbo-Visma-, dit jaar voor het eerst op de groene trui. 

Verder in deze Special een aantal prachtige verhalen uit het roemrijke verleden van de Tour, waaronder een uit de archieven van wijlen wielerjournalist Jean Nelissen, en een mooi verhaal over de Hollandse berg Alpe d’Huez, waarvan hier alvast een fragment. (Audio, opent in nieuw venster).

Het gaat in ieder geval een hele zware Tour de France worden, met waaiers, kasseien, twee tijdritten en maar liefst vijf aankomsten bergop, waaronder dus die vermaledijde Alpe d’Huez. Hoe die aanvoelt? Dat kun je zelf vaststellen door naast de special ook de reliëfversie van het parcours van de Tour de France 2022 te bestellen bij Passend Lezen

Kleurrijk boekomslag Mode ABC met stikseldetails, stoffen letters, fotootjes van rode hakken en zwarte All Stars.

Special Mode & Kleding Zomer 2022

Korenblauwe breisels en zachtgele rokken en jurken; deze items en kleuren tref je zeker aan in de fysieke en digitale kledingrekken dit seizoen. Daarom hoor je ze voorbijkomen in het modenummer van CTM, samen met de statement blouse, de wijde zomerpantalon, minirokken en zachte ruitjesprints.

Uiteraard is er weer een Kledingkast van én we verdiepen ons in het fenomeen van de virtuele mode: een nieuwe manier van kleding ontwerpen, kopen, bezitten en beleven. Verder een gesprek met mode-journalist Natasja Admiraal over haar ‘Mode ABC’. Vóór de A van het Adamskostuum start deze uitgave met de bijna filosofische vraag ‘Waarom dragen we eigenlijk kleding?’. Je krijgt een beschrijving van de bonte vormgeving van dit heerlijke kijkboek én we behandelen de letter D uit het Mode ABC; de Dokterstas, Dr. Marten’s en... de Drollenvanger, waarvan hier een fragment! (Audio, opent in nieuw venster)

De special Mode en kleding Zomer is gebaseerd op nummer 7 - een mode-editie - van luistertijdschrift Cultuur, Trends & Mode (CTM). Abonnees van CTM hebben deze editie al automatisch thuisgestuurd gekregen. De special Mode en Kleding Zomer is vanaf nu als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming. De special duurt ongeveer 150 minuten en is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen