Nieuwsarchief

Eerder gepubliceerde berichten lezen? Die vind je hier. Je kunt zoeken op thema of op trefwoord. Kun je een bepaald bericht niet vinden, neem dan contact op met redactie@voorstekamer.nl

 • Het Schild vangt Oekraïense vluchtelingen op

  Het is niet een alledaagse opvang voor Oekraïense vluchtelingen, maar vanaf vandaag wel realiteit. Blinde en slechtziende bewoners van woonzorgcentrum Het Schild in Wolfheze vangen een jaar lang ruim dertig vluchtelingen op.

 • Langer tekort aan medicijn tegen ernstige oogaandoeningen

  Voor honderden Nederlandse oogpatiënten die het risico lopen om ernstig slechtziend of zelfs blind te worden, zullen ook het komende jaar niet genoeg medicijnen beschikbaar zijn. De enige fabrikant van het middel Visudyne heeft al lange tijd productieproblemen en kan niet aan de wereldwijde vraag voldoen.

 • Contant geld blijft beschikbaar dankzij convenant

  Vrijdag 8 april heeft de minister van financiën het Convenant contant geld aan de Tweede Kamer aangeboden. Dit convenant tussen de grootbanken, waardevervoerder Brinks, Geldmaat, DNB, Retailbranches in het MKB, Ieder(in), Oogvereniging, Consumenten- en de seniorenorganisaties heeft tot doel om de beschikbaarheid van contant geld de komende jaren veilig te stellen. 

 • Bewegingsspel Picoo wint IPON-Award

  Bartiméus, expertise- en zorgorganisatie voor mensen met een visuele beperking en spelontwikkelaar Picoo hebben een IPON Award gewonnen in de categorie 'Gewoon Speciaal'. Gezamenlijk maken zij, met steun van het Bartiméus Fonds, een aantal bestaande Picoo-spellen geschikt voor kinderen met een visuele beperking. Deze bewegingsspellen maken het mogelijk dat kinderen met en zonder visuele beperking in groepsverband kunnen (buiten)spelen. 

 • Blinden en slechtzienden naar Tweede Kamer geleid

  De tijdelijke Tweede Kamer in Den Haag is weer een beetje toegankelijker voor blinden en slechtzienden. Op maandag 4 april werd een blindengeleidelijn vrijgegeven voor het visueel beperkte publiek dat het parlementsgebouw aan de Bezuidenhoutseweg wil bezoeken, en tevens werd een audiomaquette in gebruik genomen.
   

 • Oekraïense vluchtelingen de weg gewezen

  “Wat we gaan doen is mensen de weg wijzen. Waar kun je terecht als je lenzen kwijt zijn of je een ooginjectie nodig hebt? Maar ook: wat zijn de mogelijkheden als het gaat om de taal te leren, een netwerk op te bouwen en toegang tot hulpmiddelen?”, zo vertelt Luuk-Jan Boon, directeur van de Oogvereniging. 
   

 • eZwayZ helpt mensen met een visuele beperking de weg te vinden

  Jarenlang is er bij Bartiméus, in samenwerking met meerdere partijen, gewerkt aan de virtuele geleidelijn, een smartphone-app die blinden en slechtzienden kan helpen om zelfstandig de weg te vinden in openbare gebouwen. Het lijkt er nu op dat het jarenlange onderzoek, de inzet, en de ontwikkelingen zijn vruchten gaan afwerpen in de vorm van de app eZwayZ.

 • Hoger onderwijs minder toegankelijk voor mensen met beperking

  Personen met een psychische of lichamelijke beperking gaan minder vaak naar het hoger onderwijs en behalen ook nog eens minder vaak een diploma. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

 • Braillereling beschrijft uitzicht Pier Scheveningen

  Blinden en slechtzienden kunnen vanaf donderdag 10 maart het uitzicht vanaf De Pier in Scheveningen ervaren door een unieke braillereling die het uitzicht beschrijft. 

 • Beperking aantal zitplaatsen Valysvervoer vervalt

  Sinds kort geldt er een nieuw vervoersprotocol voor het Zorgvervoer, waar het Valysvervoer onder valt. Met directe ingang mogen alle zitplaatsen in het voertuig weer bezet worden door een passagier. Er geldt dus geen maximering meer in het aantal te gebruiken zitplaatsen. 

   


   

 • Leegstand zorgt voor grote problemen voor Het Schild

  Het Schild in Wolfheze kampt met grote financiële problemen nu bijna twintig procent van de appartementen leegstaat. Het woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden is dan ook dringend op zoek naar nieuwe huurders, zo meldt Omroep Gelderland.

 • Inclusieve verkiezingen dankzij toolbox

  Om gemeenten te helpen bij het toegankelijker maken van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart, zodat ook mensen met een visuele beperking zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen, heeft Kennis Over Zien een speciale toolbox ontwikkeld.
   

 • Nieuwe plug-in voor toegankelijke video’s

  Scribit.pro heeft voor mensen met een audiovisuele beperking de Video Accessibility Plugin (VAP) ontwikkeld. Met deze plug-in is het mogelijk om automatisch audiodescriptie toe te voegen aan een video, als deze beschikbaar is.
   

 • Gezichtsprothese met camera en speakers

  Een gezichtsprothese die werkt zonder dat je iemand aan het oog hoeft te opereren, door middel van een camera en een geluidsbron; Dat moet blinden en slechtzienden weer een blik op de wereld geven, zo schreef dagblad Trouw op 22 januari. Trouw baseerde zich op een onderzoek dat onlangs werd gepresenteerd op een congres van de Acoustical Society of America in Seattle.
   

 • Nul blinde ogen door vuurwerk

  Oogartsen behandelden afgelopen jaarwisseling meer patiënten met oogletsel door vuurwerk dan vorig jaar. Toch is voor het eerst in veertien jaar niemand blind geraakt, meldt het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap op Nu.nl

 • Braillepluim 2022 gaat naar KLM

  De Braillepluim 2022 gaat naar de KLM, zo maakte Vereniging Onbeperkt Lezen (VOL) bekend op 4 januari, Wereldbrailledag. De luchtvaartmaatschappij ontvangt de Braillepluim voor het verstrekken van veiligheidsinstructies in braille aan blinde passagiers.
   

 • Geen toegankelijke YouTube video’s meer: scribit.tv stopt

  Scribit.tv stopt. Vijf jaar na de lancering blijkt het niet haalbaar het platform waarop blinde en slechtziende gebruikers YouTube filmpjes met audiodescriptie kunnen bekijken, nog langer in de lucht te houden. 

 • Webwinkels slecht toegankelijk voor blinden

  Veel commerciële websites zijn nog altijd slecht toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens, zo meldt NOS. Twee jaar geleden werd dit probleem ook al onderzocht. Sindsdien is er weinig veranderd, is de conclusie.

 • Museum Het Schip wint RAAK Stimuleringsprijs 2021

  Museum Het Schip in Amsterdam wint € 30.000,- om  tentoonstellingen, workshops en rondleidingen multizintuiglijk aan te bieden aan mensen met een visuele beperking. Dit plan kreeg de meeste stemmen van het Nederlandse publiek en ontvangt daarom de eerste prijs van de RAAK Stimuleringsprijs 2021. 

 • Bartiméus vraagt aandacht voor audiodescriptie

  ‘Ik kijk mee met AD!’ Zo heet het grootschalige initiatief van Bartimeus Fonds dat op 20 december van start gaat en dat de wereld van blinden en slechtzienden dient te vergroten. AD staat voor audiodescriptie en de campagne laat zien wát dat is en hoe belangrijk het is voor mensen die niet of slecht zien om door middel van audiodescriptie mee te kunnen kijken naar een serie op tv, of de nieuwste James Bond in de bioscoop.
   

 • Brailletoetsenbord Hable One wint 4TU Impact challenge

  De Eindhovense start-up Hable One is door een vakjury gekozen als winnaar van de 4TU Impact challenge, zo meldt ICT&Health. De makers van het brailletoetsenbord, dat gekoppeld kan worden aan een smartphone, werden geprezen om hun contact met de gebruikers, waardoor de Hable One naadloos aansluit bij de behoefte van de gebruikers. 

 • Inclusieve samenleving kwetsbaar bij crisis

  De inclusieve samenleving is kwetsbaar als een land in een crisis belandt. Dat concludeert Mijke Hartendorp van het Saxion-lectoraat Brain & Technology. Hartendorp was het afgelopen jaar betrokken bij onderzoek naar de impact van de coronamaatregelen op mensen die blind, slechtziend of doofblind zijn. Ze ontwikkelt nu, in navolging van het onderzoek, voorlichtings- en trainingsmateriaal dat bij moet dragen aan meer kennis, acceptatie en zelfredzaamheid.

 • Finalisten RAAK stimuleringsprijs bekend

  Museum Het Schip, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Rijksmuseum Muiderslot zijn de drie finalisten van de RAAK Stimuleringsprijs 2021. De prijs maakt projecten mogelijk die zorgen voor een inclusieve museumervaring voor mensen met een visuele beperking. 

 • Verkiezingen moeten toegankelijker worden

  De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) hebben in samenspraak met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en de Kiesraad een vernieuwd actieplan opgesteld om te zorgen dat ook mensen met een beperking volgend jaar makkelijker kunnen stemmen.