Nieuwsarchief

Eerder gepubliceerde berichten lezen? Die vind je hier. Je kunt zoeken op thema of op trefwoord. Kun je een bepaald bericht niet vinden, neem dan contact op met redactie@voorstekamer.nl

 • Dwarsdoorsnede van twee open, waarvan ééntje met staar

  Staaroperatie aan twee ogen tegelijk geeft winst

  Het opereren van staar in beide ogen op één dag in plaats van met twee weken tussentijd: het is even veilig, patiëntvriendelijker én goedkoper. Dat toont grootschalig onderzoek onder leiding van het Maastricht UMC+ aan.
 • Logo Radboud UMC

  Slaapprobleem wezenlijk onderdeel Usher

  Altijd werd gedacht dat slaap- en vermoeidheidsproblemen bij patiënten met het Usher syndroom het gevolg zijn van verhoogde inspanningen ter compensatie van hun dubbele sensorische beperking: een beperkt gezichtsvermogen in combinatie met gehoorverlies. Onderzoekers van het Radboudumc laten in Ophthalmology Science zien dat dit idee niet klopt. Naast ernstige problemen met het gehoor en zicht, lijken slaapproblemen óók een wezenlijk kenmerk van de ziekte, zo meldt Radboud UMC op de website.
 • Plextalk Linio Pocket

  Plextalkproducten niet meer leverbaar

  Plextalk, leverancier van onder andere Daisyspelers, is gestopt met de productie voor de Europese markt. De laatste leveringen zijn inmiddels afgerond, maar onderdelen zoals accu’s en CD-Drives zijn voorlopig nog wel voorradig.
 • Logo van de ZieZo beurs

  Geen ZieZo beurs in 2023

  In 2023 wordt er geen ZieZo beurs gehouden, zo laten de ZieZo vereniging en Ben de Wild Productions weten. De ZieZo-vereniging oriënteert zich op het organiseren van een symposium, specifiek gericht op beleidsmakers en professionals die zich bezighouden met oogzorg.
 • DNA Streng

  Experimentele gentherapie voorkomt blindheid

  Voor het eerst in Nederland is een patiënt met een specifieke vorm van de erfelijke oogziekte retinitis pigmentosa (RP) behandeld met een nieuwe vorm van experimentele gentherapie. 
 • straat omgeven door gebouwen waarover een bus aan komt rijden

  Vakbonden overwegen tijdelijk opschorten stakingen streekvervoer

  De vakbonden overwegen de stakingen in het streekvervoer tijdelijk stop te zetten, zodat er weer kan worden onderhandeld met de werkgevers. Beide partijen gingen maandagmiddag in gesprek met reizigersvereniging Rover en geven aan open te staan voor een onderhandelingen onder leiding van procesbegeleider.
 • Logo Erasmus UMC

  Nieuwe techniek brengt netvlies cel voor cel in beeld

  Onderzoekers van Erasmus MC willen het netvlies van mensen met erfelijke netvliesaandoeningen beter in beeld brengen. Met een nieuwe techniek kunnen afwijkingen eerder worden ontdekt en gevolgd.
 • Meisje bij oogarts

  Oogartsen en patiënten strijden samen voor betere zorg

  De zorg voor mensen met sterke bijziendheid (hoge myopie) moet veel beter. Dat blijkt uit onderzoek van de Oogvereniging en het Erasmus MC.
 • Bak met verschillende kunstogen

  Producent glazen kunstogen stopt met spreekuren

  F.AD.Müller Söhne Ned.BV, de enige ocularist in Nederland voor glazen oogprothesen, laat weten in heel 2023 geen spreekuren meer te houden. 
 • Rood potlood dat een vinkje zet in één van twee vakjes

  Kabinet: 2,7 miljoen om stemmen toegankelijker te maken voor mensen met beperking

  Het kabinet heeft een bedrag van 2,7 miljoen euro uitgetrokken om stemmen toegankelijker te maken. Op deze manier moeten mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking ook zelfstandig kunnen stemmen.
 • Close-up van een iPhone met daarop het startscherm van Apple Audiobooks

  Apple audioboeken voorgelezen door computerstem

  Apple is begonnen met het publiceren van audioboeken die door een computerstem worden voorgelezen. Hiervoor gebruikt het systeem geavanceerde text-to-speech-technologie. Vooralsnog kunnen alleen Engelstalige boeken gebruik maken van de dienst.
 • close-up van een oog met blauwe iris

  Uitwisseling Visudyne toegestaan

  Vanwege het wereldwijde tekort aan Visudyne (verteporfine), een medicijn tegen bepaalde oogziekten, mag dit geneesmiddel worden uitgewisseld tussen ziekenhuisapotheken. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten.
 • Hand die een afstandsbediening vast heeft en op een televisie richt

  Extra geld voor audiodescriptie

  Van 2023 tot en met 2026 geeft de regering ieder jaar een miljoen euro extra aan de NPO om publieke televisieprogramma’s te voorzien van audiodescriptie. Bij de begroting voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stemde de Tweede Kamer voor deze investering in audiodescriptie.
 • Plastic medische 'oefen' hersenen op een pin

  Een zender om beelden te beamen naar het brein

  Ruim twintig jaar geleden konden dankzij een experimentele breinprothese die verbonden was met een camera, zestien blinden tijdelijk de ruwe omtrekken van objecten zien. Nederlandse onderzoekers werken nu aan een opvolger, die duurzamer en veiliger moet worden, onder meer dankzij een innovatieve draadloze zender.
 • Apple logo met daarnaast het woord iPhone

  iPhone krijgt 65+ modus met grote knoppen

  De iPhone is straks ook te gebruiken als seniorentelefoon, met enorme knoppen en teksten. Dit blijkt uit de code van iOS 16.2. De iPhone staat bekend om zijn intuïtieve gebruikersinterface, maar voor sommige ouderen is Apple’s smartphone niet gebruiksvriendelijk genoeg. Zij kiezen liever voor een speciale seniorentelefoon met grote knoppen en een eenvoudige interface.
 • Man in rolstoel wordt door een conductrice de trein in geholpen met een rolstoelbrug

  Reizen met de trein steeds lastiger voor mensen met een beperking

  Door het personeelstekort en de overvolle en te korte treinen is het voor mensen met een beperking haast onmogelijk om nog met de trein te reizen. Belangenorganisatie Ieder(in) luidt de noodklok. NS ziet zo gauw geen oplossing.
 • Iemand houdt zijn of haar OV Chip kaart voor een incheckpaaltje

  OV Chip Plus abonnement stopt

  Het OV chip Plus abonnement verdwijnt per 1 januari 2023. Vanaf januari check je zelf in met een NS-Businesscard of een NS Flex-abonnement voor blinden en slechtzienden. De wijziging werd met vertegenwoordigers van de doelgroep afgestemd. 
 • Close up van een toetsenbord met een rolstoelsymbool op één van de toetsen

  Inclusiviteit e-commerce ver te zoeken

  Webshops zijn slecht ingericht op bezoekers met een lichamelijke beperking, zoals slechtzienden. Tweederde van hen verlaat het winkelmandje uiteindelijk omdat shoppen te lastig is, zo meldt emerce.nl 
 • Over iemands schouder meekijkend naar een opengehouden portemonnee waar tien euro in zit

  Ieder(in) stelt vijf noodmaatregelen voor om mensen met een beperking nu al te helpen

  Heel veel mensen met een beperking of chronische ziekte kampen al jaren met financiële problemen en een gebrek aan bestaanszekerheid. Het leidt tot stress, verergering van gezondheidsklachten en gevoelens van uitzichtloosheid. De leefsituatie van mensen met een beperking is nog verder verslechterd door de sterk oplopende prijzen. 
 • hand stopt een muntje uit hoopje uitgespreide munten in een zwart spaarvarkentje

  Meer risico op financiële problemen voor jongeren met een beperking

  Jongeren met een beperking lopen veel risico op langdurige financiële problemen. Zo concludeert de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, in een rapport dat onlangs is verschenen. De oorzaak: ingewikkelde wetten en regels, grote administratieve lasten, onzekere financiën en weinig toekomstperspectief. 
 • Overpad, links is een perron te zien, met geleidelijn, rechts een dubbeloverpad, zonder geleidelijnen, de slagbomen staan omhoog

  Eerste toegankelijke oversteeklijn tussen perrons voor visueel beperkte reizigers

  Prorail heeft samen met de Oogvereniging een nieuw soort geleidelijn ontwikkeld, speciaal voor overpaden tussen treinperrons. Op dit moment liggen daar geen geleidelijnen en dat maakt het overpad een lastige plek voor mensen met een visuele beperking.
 • Beeld van de Vuelta 2020, wielrenners fietsen op de fotograaf af.

  Vuelta ook te volgen voor blinden en slechtzienden

  Tijdens de drie Vuelta-etappes in Nederland is een blindentolk aanwezig die beschikt over de laatste wedstrijddetails. Bezoekers van zogenoemde blindentribunes ontvangen de verslaggeving via een koptelefoon die zij daar uitgereikt krijgen. De Oogvereniging spreekt bij van een wereldprimeur bij het wielrennen, zo meldt RTV Utrecht. 
 • Meekijken over de schouder van een testpersoon: telefoon in de hand, gericht op een QR code die geplaatst is op een kruising van geleidelijnen

  Prorail test indoor navigatie op den Haag Centraal

  ProRail heeft begin juni een drietal proeven met indoornavigatie uitgevoerd om blinden en slechtziende reizigers gemakkelijker door het treinstation van Den Haag Centraal te leiden. Dit als aanvulling op de bestaande geleidelijnen. Samen met de Oogvereniging, Koninklijke Visio, Bartiméus en NS wordt nu gekeken naar de beste oplossing.
 • Rolstoel wordt de trein in geholpen

  Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV bijna rond

  Vervoerders en overheden zetten na de zomer hun handtekening onder het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV. Dat zegt Staatssecretaris Vivianne Heijnen in haar brief aan de Tweede Kamer. In dit akkoord staan maatregelen om het openbaar vervoer verder toegankelijk te maken.