Nieuwsarchief

Eerder gepubliceerde berichten lezen? Die vind je hier. Je kunt zoeken op thema of op trefwoord. Kun je een bepaald bericht niet vinden, neem dan contact op met redactie@voorstekamer.nl

 • Logo Radio 509

  Einde radio509 nabij

  Radio509 bestaat op 12 mei precies 15 jaar. Maar reden tot feest is er niet, want het water staat Radio509 aan de lippen. Oorzaak is het stoppen van de jaarlijkse subsidie. Met een geldinzameling probeert de radiozender, waar de programma’s door mensen met een visuele beperking gemaakt worden, te overleven.
 • oogbol

  Subsidie voor ontwikkeling van therapieën bij blindheid

  Een consortium geleid door Caroline Klaver van het Radboudumc gaat nieuwe behandelingen ontwikkelen tegen blindheid. De onderzoekers willen kapotte genen gaan herstellen, een nieuw netvlies printen met een bio-printer, en uitzoeken hoe zebravissen het voor elkaar krijgen om zelf hun netvlies te repareren. Het consortium krijgt hiervoor 22 miljoen euro uit het NWO Zwaartekracht-programma van het ministerie van OCW.
 • Twee betaalpassen: op de voorgrond de nieuwe zilverkleurige ING creditcard met hoekige inkeping, daarachter de oranje betaalpas met ronde inkeping.

  ING creditcard met unieke inkeping

  ING en Mastercard introduceren Touch Card: een creditcard met een nieuwe, hoekige inkeping. Die is voelbaar anders dan de ronde kaartinkeping die ING in 2020 introduceerde in de betaalpas en creditcard.
 • Naast elkaar hangen drie voetbalshirts. De shirts zijn rood met in het midden een groene baan. In het groen staan in wit respectievelijk de cijfers: 17, 19 en 28, met daaronder de namen Nuytink, Sow en Van Rooij

  NEC verslaat Heracles met braille op de rug

  Ter ere van tien jaar blindentribune speelde NEC afgelopen weekend in speciale shirts. De namen van spelers als Jasper Cillessen (⠉⠊⠇⠇⠑⠎⠎⠑⠝) en Bram Nuytinck (⠝⠥⠽⠞⠊⠝⠉⠅) stonden dit keer in braille op de rug.
 • Twee handen houden een brailletoetsenbord ter grootte van een telefoon vast.

  Braillepluim 2024 voor de Hable One

  De braillepluim 2024 wordt uitgereikt aan start-up Hable voor hun product ‘Hable One’. Dat maakt Vereniging Onbeperkt Lezen op 4 januari, wereldbrailledag, bekend.
 • Vuurwerk dat ontploft in de lucht

  18 slachtoffers met oogletsel door vuurwerk

  Tijdens de oudejaarsnacht zijn tot nu toe 18 vuurwerkslachtoffers met oogletsel bij Het Oogziekenhuis Rotterdam binnengebracht. De meeste slachtoffers zijn volwassenen, maar ook twee kinderen hebben oogletsel opgelopen. Het letsel is dusdanig ernstig dat zes mensen geopereerd moeten worden. De meeste oogletsels zijn veroorzaakt door siervuurwerk. 50% van de slachtoffers was omstander en stak zelf geen vuurwerk af. De drukte in Het Oogziekenhuis is dan ook vergelijkbaar als de drukte tijdens oud en nieuw 2022/2023.
 • Antoin Bruijninckx (links) en Frans Knüppe (rechts) geven elkaar een hand

  Fusie Grenzeloos Zicht en Visio Foundation

  Stichting Grenzeloos Zicht en Stichting Visio Foundation fuseren per 1 januari 2024 onder de naam ‘Stichting Visio Foundation’. De gefuseerde stichting heeft hetzelfde doel als beide partners: projecten financieren die het leven van slechtziende en blinde mensen verbeteren.
 • Getekende hand die een telefoon vasthoudt met daarop het logo van NL Alert

  NL-Alert-app voor mensen met beperking

  De Nederlandse overheid heeft een nieuwe NL-Alert-app uitgebracht die is ontwikkeld voor grensbewoners en mensen met een visuele of auditieve beperking.
 • Twee handen die braille lezen op een brailleleesregel

  Eerste Kamer stemt in met betere ondersteuning visueel beperkten

  Mensen met een visuele beperking die onder de Participatiewet vallen, kunnen vanaf 1 januari 2024 bij UWV terecht voor speciale hulpmiddelen en werkvoorzieningen, zoals een voorleeshulp.
 • Strooigoed uit een jute zakje

  NPO maakt meer programma’s toegankelijk

  Deze maand zet de publieke omroep belangrijke stappen voor toegankelijke televisieprogramma’s. De NOS zet een tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) in bij de verkiezingsdebatten (net als vorig jaar) en bij de uitslagenavond. Daarnaast zijn de Sinterklaasjournaals voor het eerst toegankelijk met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden.
 • Logo van Valys: Twee rode voertuigen met daarnaast het woord 'Valys'

  Kilometerregistratie Valys wordt afgeschaft

  De tweede kamer heeft onlangs ingestemd met een motie tot het afschaffen van de kilometerregistratie van het Valys Vervoer. Dit betekent dat het persoonlijk kilometerbudget voor gebruikers van Valys vervoer komt te vervallen.
 • Rood potlood dat een vinkje zet in het onderste van twee vakjes

  'Toegankelijke' stembureaus' niet toegankelijk

  Ruim drie op de vier stemlokalen die door gemeenten als toegankelijk zijn bestempeld, voldoen niet aan alle toegankelijkheidseisen.
 • Schermafbeelding van de Be My Eyes App

  Be my Eyes lanceert AI beschrijvingen

  Be My Eyes, het bedrijf achter de ‘Be my Eyes app’ heeft de ‘Be My AI’ functie vrijgegeven. Met deze nieuwe functie kunnen blinden en slechtzienden hun hulpvragen voortaan niet alleen aan vrijwilligers, maar ook aan Artificial Intelligence voorleggen. De functie is vooralsnog gratis te gebruiken.
 • Man die op zijn telefoonscherm naar een digitale geleidelijn kijkt

  Indoor navigatie app eZwayZ officieel gelanceerd

  Voor mensen met een visuele beperking is het vaak lastig hun weg te vinden in openbare gebouwen. Om die reden ontwikkelde het Bartiméus Fonds, in samenwerking met andere partijen, de indoor navigatie app eZwayZ. Na een uitgebreide testfase wordt de slimme app op 3 oktober, in de Week van de toegankelijkheid, officieel gelanceerd.
 • Logo Koninklijke Visio

  Platform voor 3D-modellen in Visio Onderwijs

  In de afgelopen jaren is 3D-printen steeds aantrekkelijker en eenvoudiger geworden. Koninklijke Visio, expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen, onderzocht de mogelijkheden van 3D-printen voor leerlingen met een visuele beperking.
 • Iemand neemt een Braille Bricks Blokje met de letter 'A accent grave'uit een doos

  Lego verkoopt brailleblokjes nu ook aan consumenten

  Speelgoedreus Lego gaat binnenkort sets verkopen waarmee je het brailleschrift kunt leren.
 • Drie mensen die aan het goalballen zijn

  Rotterdam host eerste editie European Para Championships

  Volgende maand vindt de allereerste editie van de European Para Championships (EPC) plaats. Van 8 t/m 20 augustus strijden 15.000 para-atleten uit 45 verschillende landen voor de titel Europees Kampioen. Ook zijn er kwalificatiepunten te verdienen voor de Paralympische Spelen 2024 in Parijs. Deze allereerste editie vindt plaats in Rotterdam met Ahoy als hoofdlocatie.
 • Vrouw houdt een tekstballon voor haar gezicht met daarop de tekst 'We want your feedback'

  Enquête De Voorste Kamer

  Bij de Voorste Kamer maken we speciale luistertijdschriften en -specials voor blinden en slechtzienden. Van jeugdtijdschriften tot een audiomagazine voor mensen die op latere leeftijd blind of slechtziend worden.

 • Brailleleesregel

  Wijziging Participatiewet positief voor mensen met visuele beperking

  De Tweede kamer heeft onlangs ingestemd met een wetswijziging die het verkrijgen van werkvoorzieningen voor mensen met een visuele beperking makkelijker moet maken.
 • Tjarda Struik tegenover een camera en verslaggever met microfoon

  Tjarda Struik nieuwe burgemeester Leiderdorp

  De vrijwel blinde Tjarda Struik (1986) wordt de nieuwe burgemeester van Leiderdorp. Struik is de opvolger van Laila Driessen, ook VVD, die binnenkort 70 jaar wordt en dan met pensioen moet.
 • Dwarsdoorsnede van twee open, waarvan ééntje met staar

  Staaroperatie aan twee ogen tegelijk geeft winst

  Het opereren van staar in beide ogen op één dag in plaats van met twee weken tussentijd: het is even veilig, patiëntvriendelijker én goedkoper. Dat toont grootschalig onderzoek onder leiding van het Maastricht UMC+ aan.
 • Logo Radboud UMC

  Slaapprobleem wezenlijk onderdeel Usher

  Altijd werd gedacht dat slaap- en vermoeidheidsproblemen bij patiënten met het Usher syndroom het gevolg zijn van verhoogde inspanningen ter compensatie van hun dubbele sensorische beperking: een beperkt gezichtsvermogen in combinatie met gehoorverlies. Onderzoekers van het Radboudumc laten in Ophthalmology Science zien dat dit idee niet klopt. Naast ernstige problemen met het gehoor en zicht, lijken slaapproblemen óók een wezenlijk kenmerk van de ziekte, zo meldt Radboud UMC op de website.
 • Plextalk Linio Pocket

  Plextalkproducten niet meer leverbaar

  Plextalk, leverancier van onder andere Daisyspelers, is gestopt met de productie voor de Europese markt. De laatste leveringen zijn inmiddels afgerond, maar onderdelen zoals accu’s en CD-Drives zijn voorlopig nog wel voorradig.
 • Logo van de ZieZo beurs

  Geen ZieZo beurs in 2023

  In 2023 wordt er geen ZieZo beurs gehouden, zo laten de ZieZo vereniging en Ben de Wild Productions weten. De ZieZo-vereniging oriënteert zich op het organiseren van een symposium, specifiek gericht op beleidsmakers en professionals die zich bezighouden met oogzorg.