Nieuwsarchief

Eerder gepubliceerde berichten lezen? Die vind je hier. Je kunt zoeken op thema of op trefwoord. Kun je een bepaald bericht niet vinden, neem dan contact op met redactie@voorstekamer.nl

 • Dubbeldikke Zapp! roeit zonder beperkingen

  In deze tijden van hoog water kan het handig zijn als je weet wat je moet doen als je je in een roeiboot op de Maas of de Waal bevindt en naar de andere kant wilt varen. Ook is het niet verkeerd om een beetje fit te zijn als de stroming heel sterk wordt.
   

 • Oververmoeid of ondergeprikkeld

  Vakantietijd. Je bent een beetje moe, maar na een paar weken rust is dat wel weer over. Of je moet aan ernstige vermoeidheid lijden. Meer dan een kwart van de volwassen Nederlanders heeft hier last van. En bij mensen met een visuele beperking is dat 57 procent! Manon Veldman vond dat reden genoeg om haar promotie-onderzoek naar dat onderwerp te doen en Petra de Jong interviewde haar daarover in Zienswijs 7/8

 • Kellogg’s helpt slechtzienden met kleurcode 

  Een gekleurde QR-code op Kellogg's verpakkingen vergemakkelijkt volgend jaar de productkeuze voor blinden en slechtzienden in supermarkten, zo meldt Distrifood. Door de code te scannen met hun telefoon krijgen ze informatie over de ontbijtgranen, bijvoorbeeld over allergenen of houdbaarheid: 'We zijn bij Kellogg's de eerste die dit doen'.

 • Dubbeldikke NCT met interviews en besprekingen

  Menno Schaap, fiscalist bij Deloitte en lid van de Raad van Toezicht van Dedicon, werd vrij plotseling zeer slechtziend, maar wist zichzelf daarna snel weer te hervinden en heeft daarbij ook flink wat hulp gehad. Sindsdien is hij zelf ook zeer bereid om de helpende hand te bieden aan anderen die plotseling hun zicht verliezen.

 • Hardop #7 zit vol met baby's

  De een is er dol op, de ander rent er gillend bij weg: Baby’s. Hoe dan ook hebben we er het nieuwste nummer van Hardop mee volgestopt.

 • Extra lang zomernummer Moet je Horen

  Gentherapie heeft de oogziekte van Michiel van den Berg tot staan gebracht. Hij vertelt er alles over in het extra lange zomernummer van Moet je Horen.

 • Toegankelijkheid treinen en stations flink verbeterd

  De toegankelijkheid van treinen en stations is in de afgelopen vijf jaar flink verbeterd, zo valt te lezen in het rapport Toegankelijkheid Spoor 2021. Volgens dit rapport zijn eind 2021 alle stations voorzien van geleidelijnen en voldoen alle sprinters van NS dan aan de nieuwste toegankelijkheidseisen. 
   

 • Zapp! 6: Oppepper na EK-uitschakeling

  Hoe vind je na je middelbare school een goede stageplek, of misschien al zelfs een baan, en hoe maak je de juiste keuzes daarin? Vertel je bijvoorbeeld meteen dat je een visuele beperking hebt, of wacht je daar nog even mee totdat je zeker weet dat je aan de slag kunt of bent aan genomen?
   

 • Apps overheid nog nauwelijks toegankelijk

  Belangenorganisaties voor mensen met een beperking, ouderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid maken zich grote zorgen over de toegankelijkheid van overheidsapps. Slechts 1 van minstens 500 apps van de Nederlandse overheid is aantoonbaar toegankelijk voor mensen met een beperking.

 • Eerste lectoraat ‘Digitale Toegankelijkheid’

  Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en Bartiméus starten met een uniek Nederlands lectoraat ‘Inclusive Digital Design & Engineering; voor mensen met een (visuele) beperking’. Hiermee willen de samenwerkende organisaties een onafhankelijke plek bieden voor de groeiende behoefte aan kennisontwikkeling en -deling op het gebied van digitale toegankelijkheid. 
   

 • Special Tour de France 2021

  Daar waar veel wielerkenners dit jaar, net als vorig jaar, een tweestrijd verwachten tussen de Sloveense slopers Tadej Pogacar en Primoz Roglic, zijn er toch ook liefhebbers en Tourvolgers die een van de vele outsiders bovenaan hun lijstje van mogelijke Tour de France-winnaars hebben staan. En dat er veel outsiders zijn kun je horen in de Special Tour de France 2021, die de Voorste Kamer ook dit jaar weer heeft samengesteld.
   

 • Alle kanten op met Zienswijs 6

  Samen op hetzelfde moment lachen in de bioscoop. Voor Marjolein, die haar beide ogen verloor, was het heel speciaal om dat te beleven dankzij audiodescriptie. Ze vertelt er aanstekelijk over in Zienswijs 6. Net als over de finale van het songfestival waar ze bij was.
  Een heel andere toon heeft het interview met ex-rechter Ellen Weiss, sinds september 2020 secretaris van de Maculavereniging.

 • Oude, nieuwe en verre boerderijen in Klinkklaar 6

  Bas loopt op laarzen en Roos op klompen, want in Klinkklaar 6 gaan ze op bezoek bij de boerderij. Of liever gezegd, bij verschillende boerderijen. Eerst een hele moderne, waar de koeien door melkrobots gemolken worden. Later – in de boekenhoek – een hele ouderwetse, van de oma van Kim. En in Verweggistan een hele verre boerderij in Zuid-Amerika, waar ze bananen verbouwen.

 • Kun je Opdrachten eigenlijk ook met anderen delen?

  Veel vragen en antwoorden in de zesde NCT van 2021, die van de maand juni: wat is de beste navigatie-app? Hoe maak je contact met FTP-servers? Hoe synchroniseer ik mijn Opdrachten App met andere apparaten? Dat zijn zomaar wat vragen die aan bod komen.
   

 • Schrijvers en lezers in Beeldspraak 6

  “Doe het jezelf niet aan om schrijver te worden,” betoogt Gerwin van der Werf in Trouw. “Maar blijf wél schrijven.” Nederland schrijft graag en veel; uitgevers worden overladen met toegezonden manuscripten, waar zelden een succesvol debuut uit voortkomt.

 • Samenleving nog steeds niet voor iedereen toegankelijk

  Mensen met een lichamelijke beperking kunnen nog altijd niet volwaardig deelnemen aan de samenleving.  Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in de publicatie ‘Lang niet toegankelijk’. Van een samenleving waaraan iedereen ‘op voet van gelijkheid’ kan deelnemen, is nog geen sprake, terwijl Nederland zich hier met de ratificatie van het VN-verdrag Handicap in 2016 wel aan committeerde.

 • Hardop #6 is aan zee

  Het ruisen van de golven… krijsende zeemeeuwen…Hardop is aan zee. En dat betekent: op avontuur met klassiekers als De Kleine Kapitein van Paul Biegel, een interview met de reddingsbrigade en kwallen zoeken op het strand. Maar Hardop zou Hardop niet zijn als we niet ook mooie verhalen en gedichten over de zee hadden.

 • Blinde mensen hebben baat bij echolokalisatie

  Niet alleen vleermuizen of walvissen kunnen hun plaats bepalen door middel van geluid, ook blinde en slechtziende mensen kunnen hun voordeel doen met zogeheten echolokalisatie. Dat blijkt uit Brits onderzoek. De uitkomsten van dat onderzoek werden op woensdag 2 juni gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
   

 • ZieZo-beurs gaat dit jaar online door

  De ZieZo-beurs, de landelijke beurs voor mensen met een visuele beperking, gaat dit jaar op zaterdag 12 juni door als online evenement. Op de beurs maken bezoekers net als voorgaande jaren kennis met een uitgebreid aanbod aan patiënten- en belangenverenigingen, hulpmiddelen en diensten en zorgorganisaties rondom wonen.

 • Braille op soepverpakking Naturally Tasty

  Soepfabrikant Naturally Tasty en ontwerpbureau DiDutch hebben een verpakking voor soep ontworpen met braille op het label. Het is de eerste levensmiddelenverpakking met braille op de Nederlandse markt. De ontwikkelaars hopen met de brailleverpakking de zelfstandigheid van de doelgroep te vergroten en vragen aandacht voor blinden en slechtzienden.

 • Speeldoosjes in Moet je Horen nummer 6

  We openen deze Moet je Horen met een interview met Bert van den Brink. Hij speelde tijdens de periode van de avondklok, dagelijks zijn muziek. Geïmproviseerd op de deuntjes van speeldoosjes zoals we die allemaal wel kennen.

 • Mars in Beeld

  De planeet Mars trekt momenteel flink de aandacht naar zich toe. De jongste NASA Marsrover Perseverence landde afgelopen februari succesvol op onze buurplaneet en dat betekent een gestage reeks mediaberichten. Deze en andere missies en vernuftige technieken leveren haarfijne beelden op die in deze special voor jou beschreven worden. Foto's van het landschap, kaarten van het oppervlak, infographics van de apparatuur.

 • Zapp!: Voor jongeren die zelfstandig willen wonen

  Visio wil jongeren een tweede “thuis” bieden. Een veilige plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Dat kan bijvoorbeeld in een trainingshuis in Grave, waar ze leren om zo zelfstandig mogelijk te wonen. Koken, boodschappen doen, hun geldzaken regelen... Ze doen het - onder toeziend oog van de begeleiding - grotendeels zelf. 
   

 • Positieve geluiden in Zienswijs 5

  Koffie op een terras, in een stenen kopje in plaats van een wegwerp-beker. Je geniet extra van zoiets als je het een tijd hebt moeten missen. Dat zou je kunnen zien als een voordeel van die hele ellendige coronacrisis. 
  Als het om zulke kleine dingen gaat is het niet zo moeilijk om de positieve kant te zien. Bij grote tegenslagen is het lastiger om je niet uit het veld te laten slaan. Het leven van tropenarts Annemarie Horst veranderde drastisch toen haar zicht in korte tijd sterk achteruit ging. In plaats van te treuren over wat niet meer kan, probeert ze snel ‘een goede  blinde’ te worden en alle mogelijkheden te ontdekken die er wél zijn.