Cultuur, Trends en Mode (CTM)

CTM 2: Terug in de tijd met van Gogh, politieke kunst en tijdloosheid

Het Aardappeleterssteegje, cafetaria Van Gogh, parkhotel Auberge Vincent. Het is niet te missen dat Vincent van Gogh in het Brabantse dorpje Nuenen gewoond en gewerkt heeft. Om erachter te komen wat hij daar allemaal precies gedaan heeft, gaan we in deze editie van CTM op tour. (audio) Gids Peter Herzberg van het Van Gogh Village Museum neemt je (op een heel winderige dag) mee langs plekken in het dorp die van belang waren voor de kunstenaar. 

Verder kijken we naar politieke kunst. Oorlog, klimaat, de winst van de PVV en emancipatie zien we ook dit jaar veel terugkomen in cultuuruitingen. Zo hoor je dat de eeuwenoude griezellegende over de witte wieven in een nieuwe horrorfilm een uitgesproken feministische insteek krijgt. Ook werp je een blik in de bevrijdende pornceptualfeesten die populair zijn in de queer-gemeenschap en ontdek je waarom Geert Wilders naar de film Barbie gaat.  

Om alles een beetje in balans te brengen, hebben we in deze editie ook aandacht voor kunst die juist verder van de politiek afstaat. Zoals de op dit moment populaire musical Jesus Christ Superstar, waarin de nadruk ligt op de tijdloze elementen uit het lijdensverhaal. Maar ook een tentoonstelling over liefde, een videokunstwerk dat moeilijk te interpreteren is en een van de beste concertfilms aller tijden. 

Over CTM

Cultuur, Trends & Mode (CTM) biedt maandelijks een inkijkje in de hoogte- en dieptepunten van de beeldcultuur. Met treffende beeldbeschrijvingen van actuele foto’s, een spraakmakend nieuw gebouw en opvallende veranderingen in landschap en straatbeeld. Twee keer per jaar staat een editie geheel in het teken van Trends. Daarnaast brengt CTM twee keer per jaar een Modespecial uit. 

Een proefnummer of een abonnement op CTM vraag je aan bij: 

Passend Lezen, via klanten@passendlezen.nl of via 070 - 338 15 00.