Specials 2021

Te nat of te droog

Zandzakken, hoogwatertoeristen en veel, heel veel verdriet en schade in Limburg en over de grens in België en Duitsland. Maar ook: gebakken oesters in Canada door hitterecords. Ook deze weken zijn we weer getuige van weersextremen…. We kampen de ene keer met wekenlange droogte, op andere momenten juist met te veel neerslag in te korte tijd. 

Droogte enerzijds en te veel water anderzijds veranderen het uiterlijk van wegen en straten, van agrarisch land, van sloten en van waterlopen. Ook is er zichtbare aan gebouwen door bodemdaling. De special Te Nat of te Droog gaat over deze visuele gevolgen van te droge of juist te natte periodes.

We hebben het KNMI, diverse wetenschappers en de fotograaf van het unieke project Voorland Groningen bereid gevonden om mee te werken aan deze special. 
Zij beschrijven voor jou het veranderende landschap en vertellen je hoe een plein of een fietsenstalling verandert in een plek voor wateropslag. Ze nemen je mee in de vele klimaatkaartjes en infographics die ons door de media worden voorgeschoteld. En in dit fragment hoor je alvast een beetje hoe de meetinstrumenten van het KNMI er eigenlijk uit zien; waar staan die in de openbare ruimte? (Audio, opent in nieuw venster).

Let op: De special is gebaseerd op nummer 15 - een Trendseditie - van luistertijdschrift Cultuur, Trends & Mode (CTM). Abonnees van CTM hebben deze editie al automatisch thuisgestuurd gekregen. De special Te Nat of te Droog is vanaf nu als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming. De special duurt ongeveer 150 minuten en is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen

Mars in beeld

De planeet Mars trekt momenteel flink de aandacht. De jongste NASA Marsrover Perseverence landde afgelopen februari succesvol op onze buurplaneet en dat betekent een gestage reeks mediaberichten. In de special Mars (2021) beschrijven we de beelden die daarbij horen.

Infographics van de rover en de mini-helikopter, foto’s van de landing, impressies van de apparatuur die nodig is om al die wonderbaarlijke beelden naar aarde te krijgen. Ook de recente Chinese Marsrover komt kort voorbij, al is daar (nog) niet veel beeld van. Stichting Ruimtevaart Museum - in de persoon van Ronald Klompe - helpt met beschrijven, waarvan hier alvast een kort fragment. (Audio, opent in nieuw venster)

Al die missies en apparatuur leveren haarfijne beelden op die je natuurlijk ook beschreven krijgt. Daarvoor roepen we de hulp in van planetair geomorfoloog Sebastiaan de Vet van de TU Delft. Je verneemt hoe de bol zich toont in het heelal en wat recente en oude kaarten van Mars laten zien. En van dichterbij: hoe oogt het oppervlak? Nóg een stap dichterbij: hoe moet je je het landschap voorstellen? Je eindigt in close-up, op korrelniveau dus….

De special is gebaseerd op nummer 10 - een Trendseditie - van luistertijdschrift Cultuur, Trends & Mode (CTM). Abonnees van CTM krijgen deze editie automatisch thuisgestuurd. De special Mars is als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en als uitleenexemplaar als streaming en duurt ongeveer 120 minuten. Vraag hem aan bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070-338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl

Special Mode & Kleding Zomer 2021

Nonchalante wijde pantalons, zomerse blazers en spencers en o ja, nostalgische blouses. Allemaal bepalend voor het modebeeld deze zomer. En dat je het even weet: groen in al z’n gradaties is populair. Je hoort het in het trendsoverzicht in deze special.

Ook is er zoals in elke modespecial een Kledingkast; ditmaal van de 24-jarige Adina Kapela Mawata die recent een doneeractie startte voor behandeling van haar zeldzame hersenziekte. 

Verder ruimte voor het succes van online tweedehands-platform Vinted en voor technologische hoogstandjes in textiel. En… een abonnee verhaalt over haar zoektocht naar het ideale brilmontuur. Eentje die de ogen vrijwel hermetisch afsluit van elke straal licht, maar graag ook een beetje leuk en stijlvol. Tot slot een uitgebreid gesprek, waarvan hier alvast een fragment, met het Fries Museum over ‘Haute Bordure’. De technieken, maar vooral; hoe ziet het eruit? (Audio, opent in nieuw venster)

De special is zoals altijd gebaseerd op het modenummer van luistertijdschrift Cultuur, Trends & Mode. Abonnees van CTM hebben deze editie (7) al automatisch thuisgestuurd gekregen. De special Mode & Kleding Zomer 2021 is vanaf nu als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming en duurt ongeveer 120 minuten. Vraag hem aan bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070-338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl.  

Special Tour de France 2021

Of er nu een Sloveen wint, of dat Mathieu van der Poel een week in de gele trui rijdt; of Tom Dumoulin toch weer het podium haalt in Parijs, of dat de Nederlanders zich nooit van voren laten zien, maakt allemaal niet uit: De Voorste Kamer komt toch ieder jaar met een Special Tour de France, de laatste jaren zelfs met de mogelijkheid om ook een reliëfversie van het Tour de France-parcours bij de Special te bestellen.

De Special Tour de France is zeer actueel en heeft de prachtigste verhalen van de voorbereiding van de Nederlanders, de favorieten worden eruit gelicht, hoogtepunten in het parcours komen langs en uiteraard gaan we de diepte in en duiken we de geschiedenis in met historische epen.

In de Special Tour de France 2021 kwam veelvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault uitgebreid aan het woord en hij stak daarbij de Nederlandse Tourwinnaar Joop Zoetemelk een hart onder de riem. Maar we staan ook stil bij de misschien wel meest ongewilde Tourwinnaar ooit: de Fransman Roger Walkowiak, waarvan hier alvast een fragment. (Audio, opent in nieuw venster).

Bestellen?

De special Tour de France 2021 is nog steeds als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming. De special duurt ongeveer 120 minuten en is aan te vragen bij Passend Lezen: 070 – 338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl. Voor de liefhebbers is er ook een reliëfkaart van het parcours met bijbehorend overzicht van de bergetappes.

Scène in paleiszaal van opbouw tentoonstelling met kroonluchter, bloemdecoraties en model in zachtroze kleding

Special Mode & Kleding Winter 2021

Total knitwear-look, witte chelsea-boots, blousejassen in grove ruiten en doorgestikte stoffen. Zo maar een paar items die je deze winter in het straatbeeld kunt tegenkomen. Je krijgt ze uitgebreid beschreven in de Special Mode & Kleding Winter 2021.

Heel veel tips ook dit nummer voor duurzaam shoppen. En een profiel van webshop Shein (spreek uit: sjie-in), zeker niet duurzaam maar mega populair bij de TikTok-generatie. 

Uiteraard nemen we een kijkje in een kledingkast; ditmaal die van Corine de Leeuw. En: we zijn op een feestje met de voelbare kledingitems van ontwerper Michelangelo Winklaar. Een collectie geïnspireerd op zijn slechtziende moeder. Museum Escher in het Paleis presenteert deze winter zijn werk onder te noemer ‘tastbare mode’. Bij dezen alvast een fragment uit het interview met Michelangelo Winklaar, over zijn tastbare mode. (Audio, opent in nieuw venster).  

Deze special is gebaseerd op het modenummer van luistertijdschrift Cultuur, Trends & Mode. Abonnees van CTM hebben deze editie (19) al automatisch thuisgestuurd gekregen. De special Mode & Kleding Zomer 2021 is vanaf nu als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming en duurt ongeveer 120 minuten. Vraag hem aan bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070-338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl.