Kilometerregistratie Valys wordt afgeschaft

De tweede kamer heeft onlangs ingestemd met een motie tot het afschaffen van de kilometerregistratie van het Valys Vervoer. Dit betekent dat het persoonlijk kilometerbudget voor gebruikers van Valys vervoer komt te vervallen.

Op dit moment is het nog zo dat mensen die recht hebben op Valys vervoer 700 kilometer kunnen reizen tegen een gereduceerd tarief. Voor wie niet zelfstandig met het OV kan reizen is een hoog kilometerbudget van 2350 kilometer beschikbaar.

Volgens PVV kamerlid Fleur Agema, die de motie voor de zesde keer indiende, kost het uitvoeren van de motie 3 miljoen euro. Geld dat vrijkomt bij het afschaffen van de registratie en bijbehorende controles, aanvragen en besluiten.

Agema voegt daaraan toe: “Als Valys gebruikers meer kilometers willen gebruiken dan hun PKB (Persoonlijk kilometerbudget) of HPKB (Hoog persoonlijk kilometerbudget) dan moeten ze 1,53 euro per kilometer betalen. Dat is zeven keer meer dan het treintarief! Het is in dat geval niet alleen onbetaalbaar een onvoorziene rit wegens onverwachte omstandigheden te maken, maar waarom moet iemand met een beperking zeven keer meer betalen voor OV dan iemand zonder beperking als het Openbaar Vervoer onvoldoende toegankelijk is?”

In de praktijk

Op de vraag hoe de motie in de praktijk uitgevoerd gaat worden geeft Agema aan dat slechts 3% van de pashouders aangeeft meer kilometers te willen gebruiken. “Maar ik neem aan dat het dan over enkele extra ritten gaat en niet over megaveel. Dit kan toch geen reden zijn oneerlijke regeldruk in stand te houden.”

Belangenorganisatie Ieder(In) laat desgevraagd weten zich in te willen zetten voor uitvoering van deze motie. “Dit zorgt ervoor dat Valys persoonsvolgend wordt en het aanbod aansluit bij de behoefte die bestaat.”

Wanneer de kilometerregistratie precies afgeschaft gaat worden, is nog niet bekend.