NEC verslaat Heracles met braille op de rug

Ter ere van tien jaar blindentribune speelde NEC afgelopen weekend in speciale shirts. De namen van spelers als Jasper Cillessen (⠉⠊⠇⠇⠑⠎⠎⠑⠝) en Bram Nuytinck (⠝⠥⠽⠞⠊⠝⠉⠅) stonden dit keer in braille op de rug.

De blindentribune is een speciaal vak met twintig plaatsen in het Goffertstadion, bedoeld om blinde en slechtziende voetballiefhebbers wedstrijden beter te laten beleven. Speciaal voor hen doen commentatoren verslag van de wedstrijd, die zo dus via headsets te volgen is. Meerdere clubs hebben inmiddels een blindentribune, AZ, FC Emmen en ook Willem II hebben er een. Zo meldt De Gelderlander

Bij NEC was het commentaar zaterdag tijdens NEC-Heracles (3-1) ook te volgen via de radio (RN7). In de rust gaven oud-spelers en jeugdtrainer Jeffrey Leiwakabessy een analyse van de eerste helft.

Veiling voor goed doel

De speciale shirts zullen op een later moment geveild worden. De opbrengst gaat naar Visio, een expertisecentrum voor mensen met een visuele beperking. 

Met het geld wil Visio onder meer speciale ballen en doeltjes kopen voor de school in Grave, zegt schoolleider Jeanine Petronilia. Het gaat om onder meer zogenoemde rinkelballen en contrastballen, en doeltjes die ervoor zorgen dat de bal in de buurt blijft ook al wordt die naast geschoten. 

Dat NEC zelf met het idee kwam speciale aandacht aan de blindentribune te schenken, is ‘echt een top-actie’, zegt ze. Ik dacht meteen: zoveel mensen gaan dit zien, gaan horen hoe belangrijk dit is. Dat je op deze manier meedoen in de maatschappij mogelijk maakt. Dat een club als NEC er aan denkt dat het nu precies tien jaar is: hoe goed is dat.”

Gelijk enthousiast

De blindentribune van NEC werd in februari 2014 in gebruik genomen bij een wedstrijd tegen NAC (1-1), op initiatief van Visio. De supporters die de eerste wedstrijd op de tribune beleefden, waren gelijk enthousiast.
,,Heel af en toe ging ik met mijn zoon mee naar NEC”, zei een van hen tegen een verslaggever van De Gelderlander. ,,De sfeer is dan leuk, maar van de wedstrijd krijg ik niets mee. Nu kan ik het echt volgen.”