NPO maakt meer programma’s toegankelijk

Deze maand zet de publieke omroep belangrijke stappen voor toegankelijke televisieprogramma’s. De NOS zet een tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) in bij de verkiezingsdebatten (net als vorig jaar) en bij de uitslagenavond. Daarnaast zijn de Sinterklaasjournaals voor het eerst toegankelijk met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden.

Sinterklaasjournaals en de intocht van Sinterklaas werden afgelopen jaren al met een gebarentolk NGT en ondertiteling uitgezonden. Hiermee konden dove en slechthorende kinderen al het nieuws over Sinterklaas volgen. Zo valt te lezen op de website van Ieder(In).

Vanaf dit jaar kunnen ook blinde en slechtziende kinderen het dagelijkse Sinterklaasjournaal met audiodescriptie volgen via de Earcatch app. De live intocht van Sint op 18 november is vanaf 12.00 uur met audiodescriptie te volgen op NPO2 extra. Dit is nu mogelijk dankzij extra budget voor audiodescriptie, waar Ieder(in) zich samen met andere belangenorganisaties al jaren hard voor maakt. De live intocht met gebarentolk NGT komt dan op NPO1 extra.