Italianen bouwen toegankelijke foiling zeilboot

In Italië wordt een foiling zeilboot ontworpen specifiek voor zeilers met een beperking. De organisatie Foiling Week kondigde dit aan op 11 februari in Milaan. Het project draagt de naam S.A.S.: Sicurezza, Accessibilità, Sostenibilità, ofwel Veiligheid, Toegankelijkheid en Duurzaamheid. Het moet resulteren in ´s werelds eerste foiling zeilboot voor een gemengd team van zeilers met en zonder beperking. Max Sirena, skipper van het befaamde Italiaans zeilteam Luna Rossa Challenge, fungeerde tijdens de presentatie als boegbeeld van het project.

Bij foiling is een vaartuig voorzien van een draagvleugel. Bij hoge snelheid komt het los uit het water en lijkt het te vliegen. In dit geval gaat het om een hightech foiling zeilboot. De Italiaanse scheepswerf Persico Marine tekent voor de bouw ervan. Technologisch partner Movendo Technology ondersteunt het project onder het motto ‘Everyone can foil’. Movendo Technology is een specialist op het gebied van sport, robots en revalidatie.

De beoogde gebruikers van de boot zijn zeilers met een beperking, Maar hoe zit het met een visuele beperking? Wordt ook met hen rekening gehouden bij het ontwerp? “Absoluut,” verzekert ons Luca Rizzotti, aanjager van het S.A.S.-project en werkzaam voor Persico Marine. “De zeilboot wordt beslist toegankelijk voor zeilers met een visuele beperking.” Praktische details over de toegankelijkheid kan hij nog niet geven. Maar Marco Freschi van Movendo Technology geeft al wel al een schot voor de boeg: “Het ontwerp gaat uit van een team van drie zeilers. Twee met eventueel een motorische beperking en een derde met waarschijnlijk een visuele beperking.” Wanneer een eerste prototype gereed is, is nog onbekend.