Vuelta ook te volgen voor blinden en slechtzienden: speciale tribune en audiodescriptie 

Tijdens de drie Vuelta-etappes in Nederland is een blindentolk aanwezig die beschikt over de laatste wedstrijddetails. Bezoekers van zogenoemde blindentribunes ontvangen de verslaggeving via een koptelefoon die zij daar uitgereikt krijgen. De Oogvereniging spreekt bij van een wereldprimeur bij het wielrennen, zo meldt RTV Utrecht. 

De blindentribunes aan het parcours zijn met dranghekken en banieren afgeschermd zodat er voldoende plek is voor mensen met een visuele beperking. De blindentolken staan binnen 20 meter afstand paraat. "Vooraf aanmelden is niet nodig. Iedereen kan gelijk naar de opstelplekken en blindentribunes komen", aldus De Oogvereniging.

In Utrecht is tijdens de ploegentijdrit op vrijdag 19 augustus een blindentribune te vinden bij Station Zuilen. Om 18.30 starten de eerste renners vanaf de Jaarbeurs. In totaal zijn er 23 ploegen die om de vier minuten vertrekken. Op de blindentribune kunnen bezoekers de wedstrijd dus volgen met audiodescriptie. Ook bij de etappes in Brabant zijn blindentribunes opgesteld: bij de Stationsweg in Den Bosch en op de Claudius Prinsenlaan in Breda.

Speciale opstelplaatsen

Parcoursposten langs de route kunnen mensen met een visuele beperking ook te hulp schieten. Zij hebben de taak om het publiek op afstand te houden, maar kunnen ook aangesproken worden om informatie of de weg te vragen.

Tijdens de Vuelta in Utrecht zijn er vrijdag voor bijvoorbeeld rolstoelers speciale opstelplaatsen bij het Jaarbeursplein, de Blauwkapelseweg, de Einsteindreef, het Leidsche Rijn Lyceum en aan de Weg der Verenigde Naties. Op zaterdag 20 augustus zijn er opstelplaatsen bij de Blauwkapelseweg en de Archimedeslaan. Op de twee Vuelta-dagen zijn er speciale toiletten en parkeerplaatsen te vinden in de buurt van de opstelplaatsen.