Nieuwe NS-app geeft actuele perroninformatie aan blinden en slechtzienden

De NS en de Oogvereniging introduceerden deze week de nieuwe app NS Perronwijzer. Blinde en slechtziende reizigers krijgen via de app actuele informatie over hun treinreis gemakkelijk op hun telefoon te zien of te horen.

De app geeft op ieder station in Nederland per perron aan wat er precies op de borden staat. Denk bijvoorbeeld aan vertragingen of spoorwijzigingen. Afhankelijk van de voorkeuren van de gebruiker, leest de app de informatie voor of wordt ze in extra grote letters getoond.

Zelfstandiger reizen

De app is een uitkomst voor reizigers met een visuele beperking, voor wie de grote schermen op de perrons vaak onleesbaar zijn. “Hiervoor moest ik vaak op het perron aan omstanders vragen of ik wel goed stond en wat er op het bord stond.”, vertelt Peter Waalboer aan de Volkskrant. Hij is één van de zes blinden en slechtzienden die de app getest hebben. Door de Perronwijzer kan Waalboer nu een stuk zelfstandiger met de trein.  

NS Perronwijzer is ontwikkeld op initiatief van de Oogvereniging. En zij zijn erg blij met het eindresultaat. Naast deze app lopen er nog meer samenwerkingsprojecten met de NS om het treinreizen zo toegankelijk mogelijk te maken voor blinden en slechtzienden.