Earcatch-app nu ook beschikbaar voor musicals 

Vanaf nu kunnen mensen die slechtziend of blind zijn ook genieten van een musicalvoorstelling. Op woensdag 6 juli wordt de uitbreiding van de Earcatch-app voor theater gelanceerd, waarmee tijdens iedere voorstelling audiodescriptie (beeldbeschrijving) kan worden beluisterd. Disney’s ‘Aladdin’ heeft de primeur. Ook voor de voorstellingen ‘TINA - De Tina Turner Musical’ en ‘14, het verhaal van Johan Cruijff’ is audiodescriptie beschikbaar.

Walter Drenth, Managing Director van Stage Entertainment Nederland: “In Nederland en België samen zijn er zo’n 500.000 mensen met een visuele beperking. Een theatervoorstelling was voor hen vaak moeilijk te volgen.  Dankzij de audiodescriptie via de Earcatch-app kunnen zij nu wel op een laagdrempelige manier genieten van musicals. De implementatie van deze app bij ‘Aladdin’ en ‘TINA’ past dan ook helemaal in onze visie dat de voorstellingen van Stage Entertainment voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dit is een belangrijke pijler in ons Diversity & Inclusion beleid." 

Synchroon

Sinds 2015 biedt Earcatch audiodescriptie bij TV en film. De ontwikkeling van de theatertoepassing is een samenwerking tussen het Bartiméus Fonds, de AFAS Foundation, Soundfocus en Stage Entertainment. Door een innovatieve techniek kan de audiodescriptie volledig automatisch en synchroon met de voorstelling worden afgespeeld via de eigen telefoon met oortjes.

De audiodescriptie van Disney’s ‘Aladdin’ is ingesproken door Erik van Muiswinkel, die ook verantwoordelijk is voor de vertaling van het script van de musical. ‘TINA – De Tina Turner Musical’ is ingesproken door acteur Dragan Bakema en ’14, het verhaal van Johan Cruijff’ door acteur Marcel Hensema.

Over Earcatch

Earcatch bevat audiodescriptie voor een groot aantal films, televisieseries en nu ook drie musicals. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met de film, serie, of voorstelling. In de bioscoop, of thuis werkt dit met geluidsherkenning. Voor theater, waarbij de timing van een voorstelling varieert, is een nieuwe synchronisatietechniek ontwikkeld. Tijdens de pauzes in de dialoog beschrijft een stem visuele elementen, zoals personages, gezichtsuitdrukkingen en plaatsbepalingen.