Blinde redt zichzelf tijdens aardbeving Sicilië

Een Italiaanse blinde heeft zichzelf in veiligheid weten te brengen tijdens een van de aardbevingen die volgden op de plotselinge uitbarsting van de vulkaan Etna op 25 december, aldus Siciliaanse media.

De aardbeving was een van de honderden lichte en enkele zwaardere bevingen die rond de berg op Sicilië geregistreerd werden. 

Aardbeving is oorlog

De 79-jarige Giovanni Caloria doceerde drie decennia aan een Milanees lyceum maar keerde na zijn pensioen terug naar zijn geboortestreek op Sicilië, en wel naar het plaatsje Pennisi dat op de hellingen rond de actiefste vulkaan van Europa ligt. In de nacht van 25 december was hij alleen in huis, aldus de krant La Sicilia. Caloria: “Ik was wakker en heb heel duidelijk de eerste beving gehoord. Ik besloot naar buiten te gaan maar kreeg de deur niet meteen geopend. Uiteindelijk kreeg ik het slot er af en kon ik mezelf in veiligheid brengen. Terwijl ik naar buiten liep hoorde ik het dressoir op de tafel vallen, en borden, glazen en andere voorwerpen. Een aardbeving klinkt als een bombardement, een aardbeving is oorlog!”.

Brandweer brengt braille in veiligheid

Niet alleen werd zijn huis onbewoonbaar verklaard, Caloria moest het ook een tijd stellen zonder zijn grote liefdes: twee piano’s en zijn waardevolle brailleboeken en bladmuziek-in-braille. Inmiddels is hij er weer mee herenigd: begin januari heeft de brandweer van Catania en Acireale (Video, opent in nieuw venster) deze bezittingen onbeschadigd uit de woning weten te halen en in veiligheid gebracht. De gepensioneerde docent vond onderdak bij familie, in afwachting van een appartement dat hij tijdelijk zal huren. Hij heeft de betrokken brandweerlieden bedankt voor hun aandacht en professionaliteit: "Voor mij zijn het helden, ze hebben mijn kostbaarste bezittingen gered!". De spuitgasten zijn uitgenodigd voor een etentje zodra Caloria's huis is weer opgeknapt. Want hij is vastbesloten terug te keren: “Ik keer zeker terug! Je moet moedig zijn. Het leven is toch niet gestopt!? Het is zwaar, maar het leven gaat door…”.
 

Siciliaanse brandweerlieden brengen boeken en bladmuziek in braille in veiligheid