Franse demonstranten verliezen oog door controversiële kogels

In Frankrijk is ophef ontstaan over rubberkogels die veertien protestanten een oog kostten en tientallen anderen verwondden. Tijdens recente demonstraties van gele hesjes raakten tientallen protestanten ernstig gewond door rubberkogels van de politie.

Prominent demonstrant Jérôme Rodrigues is één van de burgers die oogletsel opliepen. Hij zal er volgens zijn advocaten een ´blijvende handicap´ aan overhouden, aldus tv-zender France24. Over de inzet van de rubberkogels is een fel debat ontstaan in Frankrijk. Ze worden op grote schaal ingezet tijdens demonstraties en afgeschoten met een kort dubbelloopsgeweer, een "Lanceur de balles de défense". Wetenschappers en linkse politici riepen eerder al op tot een einde aan de inzet ervan vanwege de heftige impact en de geringe precisie. Zo wees de Franse ombudsman al een jaar geleden op de gevaren, aldus de Belgische krant De Standaard: "Omdat het wapen niet dodelijk is, gebruiken agenten het makkelijker dan hun traditionele wapen." Dagblad Libération onderzocht de incidenten bij de protesten en telde zo’n 70 gewonden door de kogels, van wie de meesten werden geraakt aan het hoofd. In 14 gevallen verloren de slachtoffers een oog.

De Franse politietop heeft agenten inmiddels nieuwe instructies gestuurd over de inzet van de controversiële kogels, die in de meeste Europese landen niet gebruikt worden. Zo moet er "een bepaalde afstand in acht worden genomen en er mag alleen gericht worden op de romp en de ledematen". “De Nederlandse politie maakt geen gebruik van rubberkogels,“ laat een woordvoerder ons weten.

(Foto Zakaria Abdelkafi/AFP)