Braillepluim 2022 gaat naar KLM

De Braillepluim 2022 gaat naar de KLM, zo maakte Vereniging Onbeperkt Lezen (VOL) bekend op 4 januari, Wereldbrailledag. De luchtvaartmaatschappij ontvangt de Braillepluim voor het verstrekken van veiligheidsinstructies in braille aan blinde passagiers.

De Braillepluim wordt ieder jaar uitgereikt en heeft als doel: aandacht vragen voor het belang van braille voor mensen met een visuele beperking. Met het verstrekken van veiligheidsinstructies in braille heeft de KLM volgens de reislustige leden van VOL daar ruimschoots aan voldaan.

Aan boord van KLM-vliegtuigen is voor blinde passagiers een veiligheidsinstructie in braille aanwezig met een voelbare reliëfkaart waarop de vluchtwegen zijn aangegeven. Bovendien krijgen passagiers een persoonlijk uitleg over de veiligheidsvoorschriften en wordt aangewezen waar gordel, zwemvest en zuurstofmaskers zich bevinden.

Deze toegankelijke informatie voor braillelezers is in elk KLM-vliegtuig zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar en kan dus wereldwijd worden ingezet voor elke passagier met een visuele beperking die braille leest en hier prijs op stelt.

Over de braillepluim 

Met de braillepluim wil Vereniging Onbeperkt Lezen de aandacht vestigen op het belang van het brailleschrift voor mensen met een visuele beperking. De braillepluim wordt jaarlijks uitgereikt op of rondom 4 januari, geboortedatum van de uitvinder Louis Braille en tevens Wereldbrailledag. Brailleschrift dateert al van 1829, maar het belang van braille is anno 2022 onveranderd, zo stelt de vereniging.

Uitreiking uitgesteld

De braillepluim is een bijzonder kunstwerk, ontworpen door verenigingslid en kunstenares Marianne Poppenk en dient als wisseltrofee. Door de huidige strenge coronamaatregelen is nog niet zeker wanneer de braillepluim zal worden overhandigd.