Nieuwsarchief

Eerder gepubliceerde berichten lezen? Die vind je hier. Je kunt zoeken op thema of op trefwoord. Kun je een bepaald bericht niet vinden, neem dan contact op met redactie@voorstekamer.nl

 • Rood potlood dat een vinkje zet in het onderste van twee vakjes

  'Toegankelijke' stembureaus' niet toegankelijk

  Ruim drie op de vier stemlokalen die door gemeenten als toegankelijk zijn bestempeld, voldoen niet aan alle toegankelijkheidseisen.
 • Schermafbeelding van de Be My Eyes App

  Be my Eyes lanceert AI beschrijvingen

  Be My Eyes, het bedrijf achter de ‘Be my Eyes app’ heeft de ‘Be My AI’ functie vrijgegeven. Met deze nieuwe functie kunnen blinden en slechtzienden hun hulpvragen voortaan niet alleen aan vrijwilligers, maar ook aan Artificial Intelligence voorleggen. De functie is vooralsnog gratis te gebruiken.
 • Mensen tussen allerlei stands

  Ziezo-beurs wordt Nationale Oogbeurs

  De Ziezobeurs gaat in 2024 verder onder een nieuwe naam: de Nationale Oogbeurs. Op de beurs worden mensen met een visuele beperking in contact gebracht met organisaties en bedrijven die positief bijdragen aan de ontplooiing en zelfstandigheid van die doelgroep.
 • Man die op zijn telefoonscherm naar een digitale geleidelijn kijkt

  Indoor navigatie app eZwayZ officieel gelanceerd

  Voor mensen met een visuele beperking is het vaak lastig hun weg te vinden in openbare gebouwen. Om die reden ontwikkelde het Bartiméus Fonds, in samenwerking met andere partijen, de indoor navigatie app eZwayZ. Na een uitgebreide testfase wordt de slimme app op 3 oktober, in de Week van de toegankelijkheid, officieel gelanceerd.
 • Logo Koninklijke Visio

  Platform voor 3D-modellen in Visio Onderwijs

  In de afgelopen jaren is 3D-printen steeds aantrekkelijker en eenvoudiger geworden. Koninklijke Visio, expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen, onderzocht de mogelijkheden van 3D-printen voor leerlingen met een visuele beperking.
 • Iemand neemt een Braille Bricks Blokje met de letter 'A accent grave'uit een doos

  Lego verkoopt brailleblokjes nu ook aan consumenten

  Speelgoedreus Lego gaat binnenkort sets verkopen waarmee je het brailleschrift kunt leren.
 • Drie mensen die aan het goalballen zijn

  Rotterdam host eerste editie European Para Championships

  Volgende maand vindt de allereerste editie van de European Para Championships (EPC) plaats. Van 8 t/m 20 augustus strijden 15.000 para-atleten uit 45 verschillende landen voor de titel Europees Kampioen. Ook zijn er kwalificatiepunten te verdienen voor de Paralympische Spelen 2024 in Parijs. Deze allereerste editie vindt plaats in Rotterdam met Ahoy als hoofdlocatie.
 • Vrouw houdt een tekstballon voor haar gezicht met daarop de tekst 'We want your feedback'

  Enquête De Voorste Kamer

  Bij de Voorste Kamer maken we speciale luistertijdschriften en -specials voor blinden en slechtzienden. Van jeugdtijdschriften tot een audiomagazine voor mensen die op latere leeftijd blind of slechtziend worden.

 • Brailleleesregel

  Wijziging Participatiewet positief voor mensen met visuele beperking

  De Tweede kamer heeft onlangs ingestemd met een wetswijziging die het verkrijgen van werkvoorzieningen voor mensen met een visuele beperking makkelijker moet maken.
 • Tjarda Struik tegenover een camera en verslaggever met microfoon

  Tjarda Struik nieuwe burgemeester Leiderdorp

  De vrijwel blinde Tjarda Struik (1986) wordt de nieuwe burgemeester van Leiderdorp. Struik is de opvolger van Laila Driessen, ook VVD, die binnenkort 70 jaar wordt en dan met pensioen moet.
 • Dwarsdoorsnede van twee open, waarvan ééntje met staar

  Staaroperatie aan twee ogen tegelijk geeft winst

  Het opereren van staar in beide ogen op één dag in plaats van met twee weken tussentijd: het is even veilig, patiëntvriendelijker én goedkoper. Dat toont grootschalig onderzoek onder leiding van het Maastricht UMC+ aan.
 • Logo Radboud UMC

  Slaapprobleem wezenlijk onderdeel Usher

  Altijd werd gedacht dat slaap- en vermoeidheidsproblemen bij patiënten met het Usher syndroom het gevolg zijn van verhoogde inspanningen ter compensatie van hun dubbele sensorische beperking: een beperkt gezichtsvermogen in combinatie met gehoorverlies. Onderzoekers van het Radboudumc laten in Ophthalmology Science zien dat dit idee niet klopt. Naast ernstige problemen met het gehoor en zicht, lijken slaapproblemen óók een wezenlijk kenmerk van de ziekte, zo meldt Radboud UMC op de website.
 • Plextalk Linio Pocket

  Plextalkproducten niet meer leverbaar

  Plextalk, leverancier van onder andere Daisyspelers, is gestopt met de productie voor de Europese markt. De laatste leveringen zijn inmiddels afgerond, maar onderdelen zoals accu’s en CD-Drives zijn voorlopig nog wel voorradig.
 • Logo van de ZieZo beurs

  Geen ZieZo beurs in 2023

  In 2023 wordt er geen ZieZo beurs gehouden, zo laten de ZieZo vereniging en Ben de Wild Productions weten. De ZieZo-vereniging oriënteert zich op het organiseren van een symposium, specifiek gericht op beleidsmakers en professionals die zich bezighouden met oogzorg.
 • DNA Streng

  Experimentele gentherapie voorkomt blindheid

  Voor het eerst in Nederland is een patiënt met een specifieke vorm van de erfelijke oogziekte retinitis pigmentosa (RP) behandeld met een nieuwe vorm van experimentele gentherapie. 
 • straat omgeven door gebouwen waarover een bus aan komt rijden

  Vakbonden overwegen tijdelijk opschorten stakingen streekvervoer

  De vakbonden overwegen de stakingen in het streekvervoer tijdelijk stop te zetten, zodat er weer kan worden onderhandeld met de werkgevers. Beide partijen gingen maandagmiddag in gesprek met reizigersvereniging Rover en geven aan open te staan voor een onderhandelingen onder leiding van procesbegeleider.
 • Logo Erasmus UMC

  Nieuwe techniek brengt netvlies cel voor cel in beeld

  Onderzoekers van Erasmus MC willen het netvlies van mensen met erfelijke netvliesaandoeningen beter in beeld brengen. Met een nieuwe techniek kunnen afwijkingen eerder worden ontdekt en gevolgd.
 • Meisje bij oogarts

  Oogartsen en patiënten strijden samen voor betere zorg

  De zorg voor mensen met sterke bijziendheid (hoge myopie) moet veel beter. Dat blijkt uit onderzoek van de Oogvereniging en het Erasmus MC.
 • Bak met verschillende kunstogen

  Producent glazen kunstogen stopt met spreekuren

  F.AD.Müller Söhne Ned.BV, de enige ocularist in Nederland voor glazen oogprothesen, laat weten in heel 2023 geen spreekuren meer te houden. 
 • Rood potlood dat een vinkje zet in één van twee vakjes

  Kabinet: 2,7 miljoen om stemmen toegankelijker te maken voor mensen met beperking

  Het kabinet heeft een bedrag van 2,7 miljoen euro uitgetrokken om stemmen toegankelijker te maken. Op deze manier moeten mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking ook zelfstandig kunnen stemmen.
 • Close-up van een iPhone met daarop het startscherm van Apple Audiobooks

  Apple audioboeken voorgelezen door computerstem

  Apple is begonnen met het publiceren van audioboeken die door een computerstem worden voorgelezen. Hiervoor gebruikt het systeem geavanceerde text-to-speech-technologie. Vooralsnog kunnen alleen Engelstalige boeken gebruik maken van de dienst.
 • close-up van een oog met blauwe iris

  Uitwisseling Visudyne toegestaan

  Vanwege het wereldwijde tekort aan Visudyne (verteporfine), een medicijn tegen bepaalde oogziekten, mag dit geneesmiddel worden uitgewisseld tussen ziekenhuisapotheken. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten.
 • Hand die een afstandsbediening vast heeft en op een televisie richt

  Extra geld voor audiodescriptie

  Van 2023 tot en met 2026 geeft de regering ieder jaar een miljoen euro extra aan de NPO om publieke televisieprogramma’s te voorzien van audiodescriptie. Bij de begroting voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stemde de Tweede Kamer voor deze investering in audiodescriptie.
 • Plastic medische 'oefen' hersenen op een pin

  Een zender om beelden te beamen naar het brein

  Ruim twintig jaar geleden konden dankzij een experimentele breinprothese die verbonden was met een camera, zestien blinden tijdelijk de ruwe omtrekken van objecten zien. Nederlandse onderzoekers werken nu aan een opvolger, die duurzamer en veiliger moet worden, onder meer dankzij een innovatieve draadloze zender.