Nieuwsarchief

Eerder gepubliceerde berichten lezen? Die vind je hier. Je kunt zoeken op thema of op trefwoord. Kun je een bepaald bericht niet vinden, neem dan contact op met redactie@voorstekamer.nl

 • Ouderen (net echte mensen) in Trendseditie CTM

  Of liever: senioren? Plussers wellicht, of ‘yeppers’; young elderly persons? Wat te denken van ‘advancers’? 
  Hoe dan ook, een Trendeditie van Cultuur, Trends & Mode gewijd aan niet-jong. Een omvangrijke en diverse groep die te maken heeft met fikse beeldvorming. En kijk; dat maakt dit thema weer een echt Trends-CTM onderwerp. 

 • Moet je Horen nummer drie is uit

  Met de verkiezingen in aantocht, spraken we voor dit nummer van Moet je Horen met de directeur van uw belangenclub, de Oogvereniging. Misschien helpt het u bij het maken van uw keuze voor 17 maart. Verder in Moet je Horen toegankelijk stemmen, handige aanstekers, sneeuwwitte landschappen en voedselbankpakketten. 

 • Ieder(in) en Per Saldo vragen aandacht voor zorgen en wanhoop

  Maatschappelijke organisaties Ieder(in), Per Saldo en KansPlus vragen in een brief aan de Tweede Kamerleden aandacht voor de grote zorgen die er leven over het op 5 februari bijgewerkte vaccinatieschema. Er wordt veel wanhoop, maar ook woede en angst gevoeld, zo stellen de organisaties.
   

 • Zapp!: De Paralympische Spelen gaan dóór!

  Joelle Engel is pas 20, heeft het syndroom van Usher, en is een groot wielertalent. Op dit moment voelt ze zich eigenlijk meer ex-topsporter, zo vertelt Joelle in de allernieuwste Zapp!. Want sinds haar revalidatie bij Visio heeft ze het tandemwielrennen op de baan even op een iets lager pitje gezet. 
   

 • Zelfstandig stemmen Tweede Kamer verkiezingen

  Zeker 45 gemeenten bieden blinden en slechtzienden 17 maart de mogelijkheid om zelfstandig te stemmen bij de Tweede Kamer verkiezingen. Dat zijn er 33 meer dan bij de Provinciale- en Waterschapsverkiezingen in 2019. Toen waren er 12 gemeenten waar gebruik gemaakt kon worden van een stemmal met audio- ondersteuning. Ook liggen er sinds 2019 op alle stembureaus loeps met verlichting klaar. Dit vanwege een nieuwe verplichting vanuit de kieswet.

 • Een berengoeie Klinkklaar

  Hou je teddybeer bij de hand als je naar Klinkklaar 2 gaat luisteren, want dit berennummer is hier en daar behoorlijk gevaarlijk. Beren zien er wel knuffelig uit, maar het zijn natuurlijk wel roofdieren. Zelfs Klink komt ze liever niet tegen. Neem nou de ijsbeer, de grootste van allemaal, die doodt met z’n scherpe klauwen en tanden met gemak een zeehond.  

 • Minder oogletsel door vuurwerk

  Deze jaarwisseling hebben slechts 47 mensen oogletsel door vuurwerk opgelopen. Het verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk heeft daarmee geresulteerd in 75 procent minder oogletsels door vuurwerk dan in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit recente cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. 

 • Worstelen en boven komen

  Soms krijg je veel voor je kiezen in het leven en de kunst is dan om niet kopje onder te gaan. In Zienswijs 2 vertelt Malou Saat hoe ze zichzelf opnieuw uitvindt nadat ze haar zicht, haar baan, haar man en haar huis verloor.

 • NCT: Opdrachten, Slim Huis en Wearables

  Apparaten als Orcam en Envision worden steeds slimmer en gemakkelijker in het gebruik en als de verzekeringsmaatschappijen overgaan tot vergoeding van deze wearables, of als ze goedkoper worden, dan hebben deze apparaten een mooie toekomst voor zich. En dat geldt natuurlijk ook voor de mensen die ze gaan dragen. Maar welke is nu eigenlijk beter, wat zijn de verschillen, en zijn er ook nog alternatieven?

 • Veel schrijversinterviews in Beeldspraak 2

  In het nieuwe nummer van Beeldspraak zijn veel interviews te horen. 
  Jeroen van Merwijk schreef in ‘Kanker voor beginners’ luchtig over zijn ongeneeslijke ziekte. In een interview met dagblad Trouw vertelt hij hoe hij tegen de naderende dood aankijkt. 

 • Hardop nummer 2: over stout zijn…

  Ettertjes en plaaggeesten…In Hardop nummer 2 komen ze voorbij. Evenals kattekwaad, irritante muggen en poepende honden. Een stout nummer dus!

 • Blinden en slechtzienden geen voorrang vaccinatie

  Zorgmedewerkers of 60-64 jarigen? Wie wordt eerst gevaccineerd? Dat was het dilemma waar ‘coronaminister’ Hugo de Jonge zich afgelopen weken over boog. Inmiddels is besloten beide groepen parallel in te enten. Deze week werd bekend dat ook mensen met Downsyndroom, morbide obesitas en ademhalingsmoeilijkheden door een neurologische aandoening voorrang krijgen. Kwetsbaren en zij die er mee werken eerst, dat is het idee. Maar wat nou als je blind bent? Behoor je dan ook tot die groep? En ben je dan ook eerder aan de beurt voor een vaccinatie?

 • Nieuw vervoersprotocol Valys

  Valys hanteert vanaf maandag 8 februari een nieuw vervoersprotocol. Vanaf dat moment is het verplicht om tijdens de rit een medisch mondkapje te dragen (type II of IIR). Het is niet meer toegestaan om een zelfgemaakt of stoffen mondkapje te gebruiken in de taxi.

 • Nog veel vragen rondom Tweede Kamerverkiezingen

  Hoewel vrijwel alle evenementen in de komende periode vanwege Corona zijn afgelast en we met zijn allen nog midden in een lockdown mét avondklok zitten, lijkt het er vooralsnog wel op dat de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart doorgang zullen vinden. Of dat voor iedereen toegankelijke verkiezingen zullen zijn, en of dat veilig op anderhalve meter kan, wellicht verspreid over meerdere dagen, wordt de komende maand uitgebreid onderzocht.
   

 • Er zit beweging in Moet je Horen 2

  Studeren en werken op maat is een organisatie die studenten op weg helpt bij het vinden van een stageplaats of een baan. Mooi werk dus. In Moet je Horen 2 een interview.

 • Step Up Study Event is voor én door jongeren

  Op 13 februari 2021 wordt door een groep enthousiaste jongeren het Step Up Study Event (SUSE) gehouden. Dit is een landelijk online event, bedoeld voor jongeren met een beperking die in het laatste jaar zitten van het voortgezet onderwijs, studeren aan het MBO, HBO of WO, of al bijna afgestudeerd zijn en straks de stap maken richting de arbeidsmarkt. 
   

 • Gebruik deze Klinkklaar steeds opnieuw

  Wat gooien we met z’n allen veel weg! Dat moet toch anders kunnen! In Klinkklaar 1 danken we niets af, maar gebruiken we dingen gewoon nóg een keer. Dat begint meteen met een artikel van vorig jaar – maar wel in een nieuw jasje. 

 • Met Hardop naar Dromenland

  Dromen mag altijd toch? Nou, dan gaan we dát doen in deze eerste Hardop van 2021! We gaan op weg naar Slaapstad in Dromenland.

 • Zienswijs 1 - Gezondheid!

  Oudjaarsavond, 24.00 uur. ‘Gelukkig nieuwjaar!’ zeggen we, en ‘gezondheid!’. Voilá, de coronacrisis in een notendop. Als één jaar ons het belang van gezondheid onder de neus wreef, dan was het 2020 wel. Ook zonder corona te noemen, valt er over gezondheid veel te zeggen, vooral de niet-medische kant. Door zieke dokters bijvoorbeeld én Machteld Huber.

 • NCT: “Linux is Open Source en Windows is duur”

  Waarom zou je naast Windows ook nog Linux gebruiken? Windows staat als een huis, dus lijkt een overstap niet noodzakelijk. Precies dat is hét nadeel van Windows. Je hebt als gebruiker ontzettend veel beperkingen en mag lang niet alles zelf aanpassen. Met Linux ben jij de baas in eigen huis. Daarbovenop is Linux net zo veilig en stabiel als Windows. Linux biedt je ‘the best of both worlds’ in één, zo stelt Jos Lemmens, die uitgebreid aan het woord komt in de eerste NCT van 2021.

 • Gentherapie erfelijke oogziekte vergoed

  Patiënten met een specifieke erfelijke netvliesaandoening kunnen dit jaar behandeld worden met gentherapie. Dit heeft minister van Ark van Medische Zorg en Sport eind december besloten na prijsonderhandelingen.

 • Een goed begin met Moet je Horen nr. 1

  In Moet je Horen nr.1 onder andere een interview met Chrit Wilshaus, de man van Horizon, de dagelijkse nieuwsvoorziening voor blinden en slechtzienden, die sinds 1 januari niet meer bestaat. Hij legt uit waarom.

 • Rustige nieuwjaarsnacht Oogziekenhuis

  Bij Het Oogziekenhuis in Rotterdam werd in de nieuwjaarsnacht maar 1 vuurwerkslachtoffer met oogletsel binnengebracht. Verder zijn 2 patiënten ontvangen met schade door carbidschieten. Vorig jaar werden nog 18 patiënten bij Het Oogziekenhuis gezien tijdens de jaarwisseling.

 • Braillepluim 2021 voor wandelroute Veluwe

  Staatsbosbeheer krijgt de braillepluim 2021. Dat maakte Vereniging Onbeperkt Lezen bekend op 4 januari. Staatsbosbeheer maakte samen met Dedicon een wandelroute voor blinden en slechtzienden rond de schaapskooi te Hoog Buurlo op de Veluwe. Vereniging Onbeperkt Lezen vindt daarom dat Staatsbosbeheer de braillepluim verdient.