Mogelijk nieuwe controller die braille ondersteunt

Microsoft heeft een patentaanvraag ingediend voor een nieuwe Xbox controller die braille ondersteunt. Tekst kan hierbij in voelbare braille worden weergegeven in een apart scherm, bijvoorbeeld tijdens een livestream met meerdere gamers. Dat moet het voor blinde en slechtziende gamers toegankelijker maken om te kunnen gamen.

Het ontwerp van dit patent, dat eerder werd opgemerkt door LetsGoDigital, laat zien dat aan de achterkant van de controller een display en zes peddels zijn bevestigd. 'In-game' tekst die tijdens een spel voor visueel beperkten moeilijk is te onderscheiden is, wordt naar de controller gestuurd en omgezet in braille. De peddels zijn met de vingertoppen te bedienen, zodat je kunt lezen en tegelijkertijd door kunt spelen. Ook moet het mogelijk zijn om audio om te zetten in braille, bijvoorbeeld om live met andere gamers te chatten. 

Naast de braille-ondersteuning wordt gesproken over voelbare feedback, zoals trillingen of een zoem.
De controller is niet alleen geschikt voor de Xbox, maar ook voor een PC of mobiele device. Naar gelang de wensen van de gebruiker kunnen functies worden aangepast. De nieuwe functionaliteiten kunnen als losse accessoire aan een bestaande controller worden bevestigd, maar er mogelijk ook een vast onderdeel van worden. 

Vorig jaar bracht Microsoft al een ‘Adaptive controller’ uit voor mensen met een motorische beperking. Daadwerkelijke lancering van deze braille-controller ligt daarmee in de lijn der verwachting maar is nog niet definitief.