Lego lanceert bouwinstructies in braille en audio

Na ‘braille Bricks’ komt Lego dit jaar met een tweede pilotproject voor blinden en slechtzienden: bouwinstructies in braille en audio. 
De instructies worden gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie en verschijnen in het Engels. 

Het idee komt van de 22-jarige blinde Matthew Shifrin. In Forbes magazine vertelt Shifrin dat hij als kind al graag met Lego speelde, maar niet uit de voeten kon met de visuele aanwijzingen. Tot Lilya Finkel, een goede vriendin van de familie, hem op zijn dertiende verjaardag twee grote pakketten gaf. In het ene zat een Legoset. In het andere een dikke map met daarin de door haar in braille uitgetypte bouwinstructies. 

Eigen website

Shifrin besefte dat Lilya een goed idee in handen had en benaderde Lego. Nadat een reactie echter uitbleef, begon Shifrin zelf een website waarop hij tekstinstructies ging plaatsen, omdat hij van mening is dat ‘alle blinde kinderen dit verdienen’. Reacties en verzoeken stroomden binnen en hij realiseerde zich dat hij niet aan de vraag kon voldoen. 

Weer benaderde hij Lego en dit keer hadden ze wél interesse. Shifrin werkt inmiddels voor de Deense speelgoedfabrikant en hoopt uiteindelijk álle Legosets toegankelijk te kunnen maken voor blinde kinderen.