Kiesraad: initiatief toegankelijke verkiezingen verdient doorontwikkeling

Volgens de Nederlandse Kiesraad verdient het Israëlische experiment met toegankelijke verkiezingen het om doorontwikkeld te worden. Tijdens de verkiezingen in Israël op 9 april konden kiezers met een visuele beperking op 12 stembureaus gebruik maken van de Orcam MyEye.

De MyEye is een draadloos apparaat van het Israëlische bedrijf Orcam dat je aan bril of zonnebril bevestigt. Het scant de tekst van het papieren stembiljet en leest voor. Kiezers met een visuele beperking kunnen zo onafhankelijk hun stem uitbrengen.
De Kiesraad, het orgaan dat onder andere de regering en het parlement adviseert, bleek niet op de hoogte te zijn van het initiatief in Israël. Een woordvoerder bevestigt dat er eerder wel contact is geweest met Orcam: “Twee jaar geleden hebben wij gesproken met vertegenwoordigers van deze firma. Het gaat zeker om een interessant initiatief, dat het verdient om te worden doorontwikkeld.” Het Nederlandse stembiljet, met de vele kandidaten en daardoor een klein lettertype, bleek een complicatie te vormen. De Kiesraad heeft aangeboden mee te blijven denken, “maar tot op heden zijn wij hiervoor niet benaderd,” aldus de woordvoerder. 
Orcam heeft geen verklaring waarom contact met de Kiesraad sinds het eerste gesprek is uitgebleven, maar geeft aan dit te willen oppakken.