Aandacht voor toegankelijkheid op Wereldboekendag

Op de Internationale dag van het boek en de auteursrechten, 25 april, zal dit jaar de aandacht gevestigd worden op toegankelijkheid van boeken. Dat zegt de World Blind Union (WBU) in een persbericht. 

Vooral in ontwikkelingslanden is een groot gebrek aan boeken in aangepaste vorm. Daarom is in 2017 Conakry, de hoofdstad van Guinea, uitgeroepen tot boekenhoofdstad. Maar ook in ontwikkelde landen is nog veel te winnen: minder dan 10% van de gepubliceerde uitgaven is ook in aangepaste vorm verkrijgbaar. 

Een belangrijke mijlpaal voor leesgehandicapten, speciaal in ontwikkelingslanden, is het Marrakesh verdrag. Dit verdrag regelt een versoepeling van de auteursrechten voor speciale groepen, zoals blinden en slechtzienden. Zo wordt het makkelijker om drukwerk in aangepaste vorm te reproduceren en over landsgrenzen te verspreiden. 

Het Marrakesh verdrag is in werking getreden op 30 september 2016, nadat 20 landen het hadden geratificeerd. Tussen deze landen is het nu mogelijk om toegankelijke kopieën van boeken internationaal uit te wisselen. 

In Europa – en dus ook in Nederland – moeten we nog even wachten. De EU is positief over het verdrag en heeft besloten dat het op Europees niveau geratificeerd zal worden; voor alle landen tegelijk dus. De Europese commissie heeft voorstellen gedaan voor aanpassing van de wetgeving over auteursrecht. Dat is nodig om straks een soepele internationale uitwisseling mogelijk te maken.