Running Blind brengt bevrijdingsvuur naar Haarlem

Vele fakkels met Bevrijdingsvuur gaan in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen als een lopend vuurtje door heel Nederland. Één groep fakkeldragers is een team van Running Blind, dat van Wageningen naar Haarlem loopt. Daar dragen ze het vuur over aan premier Mark Rutte, om het festival Bevrijdingspop mee te openen.

Om middernacht - precies op de overgang van de dag van doden herdenken en de dag van bevrijding vieren – ontvangen lopersgroepen vanuit vele gemeenten uit handen van de Wageningse burgemeester het Bevrijdingsvuur en brengen dat in estafette elk naar hun eigen gemeente. Op Bevrijdingsfestivals in verschillende grote steden worden er op 5 mei Bevrijdingsvuren mee aangestoken.

8 blinde en slechtziende hardlopers van Running Blind en hun buddy’s dragen na een estafetteloop van 117 km hun fakkel in Haarlem over aan premier Mark Rutte, die met het vuur het festival Bevrijdingspop zal openen. Hun parcours gaat o.a. langs Doorn, Hollandsche Rading, Loosdrecht en Amstelveen.

Het is een hele organisatie, vertelt buddy Albitha Wambrauw. Halve teams – bestaande uit 4 lopers en hun buddy’s- wisselen elkaar af en lopen om beurten 3 uur lang. Ze leggen dan ongeveer 35 km af. Het halve team dat niet loopt, reist vooruit in een bus, waarin ook verzorgers meegaan. Gedurende 3 uur lopen de vier actieve hardlopers om de beurt één kilometer hard. De kilometers die ze niet lopen, zitten ze in een meerijdende bus. De lopers worden begeleid door fietsers voor en achter. “Dat is voor de navigatie en de veiligheid” legt Wambrauw uit.

“De visie van Running Blind is dat iedereen moet kunnen sporten” zegt ze. “Running Blind. Ook dat is een vorm van vrijheid!”