Nieuw vervoersprotocol Valys

Valys hanteert vanaf maandag 8 februari een nieuw vervoersprotocol. Vanaf dat moment is het verplicht om tijdens de rit een medisch mondkapje te dragen (type II of IIR). Het is niet meer toegestaan om een zelfgemaakt of stoffen mondkapje te gebruiken in de taxi. 

“Mocht iemand niet het juiste mondkapje dragen, dan mag de chauffeur weigeren de klant te vervoeren,” geeft Tessa Bijl, projectmanager bij Valys, aan. Wie niet in staat is een (medisch) mondmasker te dragen, kan dit aangeven bij boeking van het vervoer. Dan wordt bekeken of en hoe het vervoer alsnog geboden kan worden. Medische mondkapjes zijn vrij verkrijgbaar in de meeste supermarkten of via internet.

Verder mogen er vanaf 8 februari slechts 3 personen per busje en 1 passagier per personenauto vervoerd worden. Een uitzondering hierop zijn mensen die aantoonbaar uit één huishouden komen. 

Aangescherpt OMT-advies

De nieuwe regels zijn opgenomen in het sectorprotocol voor Zorgvervoer van branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). “De reden dat het protocol aangepast is, ligt in het aanscherpte OMT-advies,” zegt Hilbert Michel, woordvoerder van KNV. “Het advies gaat specifiek over risicogroepen. Echter, omdat Valys (en ander doelgroepenvervoer) overwegend gebruikt wordt door mensen die in de Covid-risicogroepen zitten, is het protocol zo opgesteld dat het voor iedereen geldt. Daarmee wordt voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat.” 

Meer informatie is te vinden op www.valys.nl