Groene coronahesjes voor visueel gehandicapten

Mensen zonder visuele handicap zien ze in overvloed: Gele of oranje hesjes met daarop de tekst: “Hou voldoende afstand” of “Houd anderhalve meter afstand”. Dit om mensen te waarschuwen niet te dicht bij elkaar te komen, om op deze manier verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. 

De hesjes, die bijvoorbeeld worden gedragen door supermarktmedewerkers, zijn gewoon voor iedereen, dus ook voor mensen met een visuele beperking, online te bestellen. Toch leek het de Oogvereniging een goed idee om zelf ook met hesjes te komen, speciaal voor mensen die blind of slechtziend zijn. Deze hesjes hebben de kleur groen en gaan vergezeld van de tekst: “Ik zie je niet. Houd jij afstand?”

Leden van de Oogvereniging kunnen deze hesjes gratis bestellen, anderen betalen € 7,50. De prijzen zijn vergelijkbaar met de prijzen die betaald worden voor de oranje en de gele hesjes. Zodra 100 mensen een hesje hebben gereserveerd, zal de Oogvereniging ze in productie nemen. 

Reacties

Niet iedereen vindt het een goed idee om met hesjes speciaal voor visueel gehandicapten te komen, zo blijkt uit reacties op social media.
 
Zo stelt Petra Huidink-de Jong:  “Ik denk dat dit een heel persoonlijke keuze is. Ik voel mezelf niet zo op mijn gemak met zo’n hesje. Waar ik wel benieuwd naar ben, is of mensen je wel aan durven te spreken als je zo’n hesje draagt.”

Marcel Van Der Bie vindt: “Deze discussie doet me een beetje denken aan het gebruik van de herkenningsstok bij slechtzienden. De één zweert erbij, de ander weigert categorisch.”

Patricia Vianen is duidelijk in haar mening: “Voor mij is het een no-go”.

Via de website van de Oogvereniging is een gratis hesje te reserveren. Bellen kan ook: 030-2992878.