Nieuw onderzoek naar oogproblemen bij diabetes

Het Diabetes Fonds en het Oogfonds financieren samen nieuw onderzoek naar oogproblemen bij diabetes, om ze sneller te herkennen en eventueel op te lossen.  

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, is zeer verheugd over de gezamenlijke financiering. Dessing: “Mensen met diabetes en hun naasten hebben aangegeven dat er meer onderzoek nodig is naar oogproblemen. Het is mooi dat we hier met deze samenwerking gehoor aan kunnen geven.”

De kennis die wordt verzameld is essentieel om oogproblemen te voorkomen. Professor dr. Coen Stehouwer van het Maastricht UMC+ wil eerder kunnen ingrijpen bij oogcomplicaties. Met de financiering van het Diabetes Fonds en het Oogfonds onderzoekt hij welke factoren blindheid in een vroeg stadium in de hand werken. “Ons doel is om in de toekomst zo vróég mogelijk in te grijpen. Mijn hoop is dat we zo bij een grote groep mensen slechtziendheid en blindheid kunnen voorkomen. En hun zorgen verminderen, want voor veel mensen met diabetes is blind worden hun allergrootste angst.”

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Maar liefst 900.000 Nederlanders hebben diabetes type 2 en dit ontstaat op steeds jongere leeftijd. Dit betekent dat steeds meer mensen slechtziend of blind zullen worden. En dat doemscenario willen het Oogfonds en het Diabetes Fonds voorkomen.”