Zapp! in teken van oorlogsliteratuur

In het jaar dat het precies 80 jaar geleden is dat het 1941 was, en aan de vooravond van 4 en 5 mei, staat Zapp nummer 4 uitgebreid stil bij de Tweede Wereldoorlog. Zo werd onlangs de Woutertje Pieterse Prijs, voor het beste jeugdboek van 2020, gewonnen door Benny Lindelauf  en Ludwig Volbeda voor hun meeslepende oorlogsroman ‘Hele verhalen voor een halve soldaat’. 

Verder hebben we een gesprek met schrijfster en lerares Angela Machiel Guépin. Zij schreef ‘Licht, het waargebeurde verhaal van een blinde verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog’.  Deze jeugdroman gaat over Jacques Lusseyran, sinds zijn zevende blind door een ongeluk. Als de oorlog uitbreekt, hij is dan 16 jaar, richt hij een verzetsgroep op en geeft leiding aan honderden jongeren. Hier kun je luisteren naar een fragment.

En er komen meer bijzondere jonge mensen met een visuele beperking langs in deze Zapp!. Wat dacht je van de 18-jarige Mike, die het ondanks zijn blindheid heeft geschopt tot banketbakker. Of de zeer slechtziende Robert, die onlangs afstudeerde als Industrieel Product Ontwerper op Windesheim in Zwolle.

Ook gaan we langs bij de snackbar, eten we het Nationaal Gerecht, praten we met astronaut André Kuipers, spelen we een spelletje Monopoly, is er ook weer aandacht voor seks, en gaan we zingend en swingend wachten op een virusvrije samenleving.

Over Zapp!

Zapp! is het enige relevante audiotijdschrift voor de blinde en slechtziende jeugd. Het is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen, bijvoorbeeld via emailadres klanten@passendlezen.nl of via telefoonnummer 070 - 338 15 00.