Meer en minder welkome vooruitzichten

Een uitgesteld voorjaar, uitgestelde verlichting van coronamaatregelen; wat kan het frustrerend zijn als fijne vooruitzichten uitgesteld worden. Maar soms mag het juist nog wel even duren voordat de toekomst hier is. Koen de Pater was blij met het uitstel dat hem gegund werd. Netvliesloslating had bij hem tot blindheid kunnen leiden, maar een operatie redde hem daarvan. Hij kan niet genoeg benadrukken hoe alert je moet zijn op zwarte vlekjes en lichtflitsen.  Hier een fragmentje van het interview.

Ook Dominique zou het lot dat haar wacht het liefst zo lang mogelijk uitstellen. De zeldzame oogziekte birdshot zal bij haar onherroepelijk tot blindheid leiden en ze bereidt zich daar zo goed mogelijk op voor. 

Verder in Zienswijs 4: Het verhaal van Jeroen, die met een retinachip weer wat licht in zijn blinde ogen terugkreeg. Toen zijn geavanceerde computerbril kapot ging, had hij een groot probleem.
In het Verenigd Koninkrijk signaleert het RNIB steeds meer klachten over hallucinaties bij mensen met verlies van zicht. 

Debby Buijs geeft op haar website Tikje Anders bijzonder uitgebreide praktische tips om je blind door het dagelijks leven te slaan. En koorzangers let op: het Jules de Korte gelegenheidskoor zoekt blinde zangers. 
 

Over Zienswijs

Zienswijs is hét luistermagazine voor mensen die op latere leeftijd blind of slechtziend worden. In Zienswijs ook: nieuws, achtergronden, commentaar en een lekkere column. Vraag een proefnummer aan of regel meteen een abonnement bij Passend Lezen: Tel. 070 - 338 15 00 E-mail: klanten@passendlezen.nl