Beeld en data vanuit het heelal omgezet in geluid

Vorig jaar ontving ze nog de Ridderorde van Oranje Nassau, en dit jaar maakt ze furore in het audiotijdschrift Zapp! Het zijn wat dat betreft dankbare tijden voor Phia Damsma, al vele jaren woonachtig in Australië. Daar ontwikkelt ze games en apps om blinde en slechtziende kinderen bij hun leerproces te helpen. Voorbeelden daarvan zijn Ballyland en Cosmobally.

Sinds enige tijd werkt Phia met sonificatie en is ze ook in gesprek met NASA om beelden en data vanuit het heelal om te zetten in geluid. In de nieuwste Zapp! gaat Phia daar uitgebreid op in, en hierin kun je dus ook allerlei geluiden vanuit de ruimte horen, zoals deze van het centrum van de Melkweg (audiofragment).

We vragen ons ook af hoe je je werkzaamheden op de werkvloer moet uitoefenen als je slechtziend bent. We krijgen Latijnse les in de kroeg, downloaden een app, verwonderen ons over de schone voeten van (hulp)honden, en we douchen koud af als we weer eens een mooi boek hebben gelezen, een goede film hebben gezien, of geluisterd hebben naar mooie muziek van vaderlandse bodem. 

En o ja, behalve de ruimte speelt ook tijd deze keer een grote rol, met de geschiedenis van de democratie en die van dinosauriërs. En de klok die een uur vooruit gaat. Of terug.

Op de website https://chandra.si.edu/photo/2020/sonify/animations.html vind je meer mooie sonificaties van NASA.

Over Zapp!

Zapp! is het enige relevante audiotijdschrift voor de blinde en slechtziende jeugd.
Het is aan te vragen bij Passend Lezen, bijvoorbeeld via emailadres: klanten@passendlezen.nl of via telefoonnummer 070 - 338 15 00.