Finalisten RAAK stimuleringsprijs bekend

Museum Het Schip, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Rijksmuseum Muiderslot zijn de drie finalisten van de RAAK Stimuleringsprijs 2021. De prijs maakt projecten mogelijk die zorgen voor een inclusieve museumervaring voor mensen met een visuele beperking.

Museum Het Schip in Amsterdam gaat dat doen door middel van multizintuiglijke tentoonstellingen, excursies en workshops in combinatie met een museumbezoek. Het maken van ambachtelijke kunstwerken tijdens workshops biedt een ervaring voor iedereen, van jong tot oud, met of zonder beperking. Het plan richt zich daarbij op groepsbezoek en op zelfstandig museumbezoek aan de beide musea van de Amsterdamse School.

Audiotour

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam wil een audiotour ontwikkelen waarmee bezoekers met een visuele beperking op eigen gelegenheid het museum kunnen bezoeken en dezelfde informatie opdoen als mensen zonder beperking. De audiotour doet alle (semi)permanente zalen van het museum aan en biedt bezoekers op veel punten een object om te voelen of een andere korte activiteit om een zintuig te prikkelen, om zo het verhaal te duiden. Deze audiotour is gedurende openingstijden altijd beschikbaar voor alle bezoekers en de voelobjecten zullen permanent in het museum staan.

Het Muiderslot tenslotte zet in op ervaren van het kasteel met álle zintuigen via het overkoepelende project ‘Sense the Castle’. Dit start met het ontwikkelen van aanbod voor mensen met een visuele beperking. Doel is om instaprondleidingen te ontwikkelen voor (individuele) bezoekers met een visuele beperking én om de collectie voor hen toegankelijker maken door een tactiele maquette en een audiotour met uitgebreide beeldbeschrijvingen.

Stemmen

De RAAK Stimuleringsprijs is een nauw samenwerkingsverband tussen de Oogvereniging, Stichting Accessibility / Bartiméus en Koninklijke Visio en wordt mogelijk gemaakt door gezamenlijke fondsen in het oogveld. Doel is musea te stimuleren om specifieke programma´s te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking. Onder de finalisten zijn drie geldprijzen te verdelen. Stemmen kan nog tot 30 november via www.raakstimuleringsprijs.nl