Update Coronavirus

The Passion met audiodescriptie

Blinden en slechtzienden kunnen de tiende editie van ‘The Passion’ donderdag 9 april live volgen via NPO Radio 2. De vertolking van het eeuwenoude paasverhaal zal voor de derde keer voorzien worden audiodescriptie. 

Wouter van der Goes gaat na twee succesvolle jaren opnieuw beschrijven wat er in beeld gebeurt tijdens The Passion ‘Geef mij nu je angst’. Van der Goes: “Noodgedwongen wordt The Passion anders dit jaar. Maar legendarisch wordt het zeker. De audiodescriptie maakt dat iedereen, ook visueel gehandicapten en andere mensen die alleen maar radio luisteren, alles kunnen volgen.”

Tussen 18.00 - 20.30 uur belt Van der Goes op NPO Radio 2 met bekende artiesten die aan eerdere edities hebben meegedaan en vraagt ze naar hun favoriete liedje uit The Passion. Tussen 20.30 - 22.10 uur verzorgt hij de audiodescriptie voor blinden en slechtzienden. 

Extended audiodescriptie bij persconferenties 

Voortaan zullen alle corona-gerelateerde persconferenties van de overheid met extended audiodescriptie op de website van de Rijksoverheid gepubliceerd worden. Dit heeft het kabinet toegezegd aan het Bartiméus Fonds, dat daarvoor een verzoek bij het kabinet had neergelegd.

Extended audiodescriptie is een vorm van beeldbeschrijving waarbij direct na de uitzending in het beeldmateriaal een aantal pauzes wordt gemonteerd waarin een voice-over belangrijke beeldinformatie kan vertellen.

Tijdelijke staking Valysvervoer verlengd

De tijdelijke staking van het Valysvervoer, die oorspronkelijk zou duren tot 6 april, is verlengd tot en met 28 april 2020. Reeds geboekte Valysreizen in de periode tot en met 28 april komen te vervallen, het aangesproken Persoonlijk Kilometer Budget (PKB) wordt weer teruggestort. 

Oogvereniging komt met ‘Veelgestelde vragen lijst’ over corona

Omdat de Oogvereniging veel vragen krijgt die gerelateerd zijn aan corona en een visuele beperking, is een speciale pagina op hun website geopend: een veelgestelde vragenlijst. Er worden zowel medische vragen (wanneer kan en mag ik nog naar de oogarts) als meer sociaal-maatschappelijke vragen (hoe houd ik anderhalve meter afstand) gesteld.