Lego verkoopt blokjes om braille te leren nu ook aan consumenten

Speelgoedreus Lego gaat binnenkort sets verkopen waarmee je het brailleschrift kunt leren.

De set bestaat al sinds 2019, maar werd tot nu toe alleen gratis aangeboden aan organisaties en mensen die werken met kinderen met een visuele beperking. Zo meldt techwebsite Bright.nl.

In een blogpost zegt Lego dat de vraag naar de braille-sets groot is en dat ze daarom ook voor consumenten worden uitgebracht. In de doos zitten 287 2x4-blokjes in vijf kleuren, met nopjes die overeenkomen met cijfers en letters in het brailleschrift. Ook staat op elk blokje een gedrukte versie van het symbool, de letter of het cijfer. De set is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar.

Lego zal ook samenwerken met de gratis app Be My Eyes. Daarmee kunnen blinde of slechtziende mensen in contact komen met vrijwilligers of medewerkers van bedrijven om hulp te vragen bij alledaagse taken. Medewerkers van Lego's klantendienst kunnen klanten ook via de app helpen met het gebruik van de sets.

Ook kondigt het bedrijf aan dat de Lego Audio & Braille Bouwinstructies een permanente dienst worden. Via de dienst krijgen gebruikers toegang tot instructies voor bepaalde sets in audio en braille. Bij de lancering in 2019 waren instructies voor vier sets beschikbaar, maar intussen zijn dat er al meer dan 60.

Nog niet in Nederland

De Engels- en Franstalige versies van de set zijn nu te bestellen en worden vanaf 1 september geleverd. Vanaf begin 2024 komen ook de Italiaanse, Spaanse en Duitse versies op de markt. In de Europese landen waar de set uitkomt, kost deze 89,99 euro. Het is nog niet duidelijk of er ook een Nederlandstalige versie komt. De Braille Bricks worden sinds 2021 wel al kosteloos beschikbaar gesteld voor het onderwijs in Nederland.

Foto: Photos used with permission. ©2023 The LEGO Group.