Kabinet: 2,7 miljoen om stemmen toegankelijker te maken voor mensen met beperking

Het kabinet heeft een bedrag van 2,7 miljoen euro uitgetrokken om stemmen toegankelijker te maken. Op deze manier moeten mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking ook zelfstandig kunnen stemmen.

Het bedrag zal onder gemeenten verdeeld worden naar het aantal inwoners, zo meldt het AD. Zij kunnen de bijdrage naar eigen inzicht inzetten om de toegankelijkheid van verkiezingen te verbeteren. Zo kan er geïnvesteerd worden in rolstoeltoegankelijke stemhokjes of een stemmal voor mensen met een visuele beperking.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er zo'n 2 miljoen Nederlanders waarvoor stemmen niet zelfstandig kan vanwege een beperking. Ook zijn er mensen die niet goed kunnen lezen en om die reden ook niet kunnen stemmen.

Daar moet verandering in komen, vindt minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. ,,Het is belangrijk dat kiezers zo zelfstandig mogelijk kunnen stemmen. Met deze bijdrage ondersteunen we het werk dat gemeenten daarin doen dan ook met een financiële impuls.”

Illya Soffer, directeur Ieder(in), geeft op Rijksoverheid.nl aan het goed nieuws te vinden dat gemeenten extra geld krijgen voor het toegankelijker maken van verkiezingen. “Ons advies aan gemeenten is om in gesprek te gaan met mensen om wie het gaat en hun vertegenwoordigende organisaties. Kijk met elkaar wat er nodig is, zodat iedereen kan stemmen"

De eerstvolgende verkiezingen vinden plaats op 15 maart 2023, het gaat dan om de Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen.