'Blindfluencer' Tjarda Struik nieuwe burgemeester Leiderdorp

De vrijwel blinde Tjarda Struik (1986) wordt de nieuwe burgemeester van Leiderdorp. Struik is de opvolger van Laila Driessen, ook VVD, die binnenkort 70 jaar wordt en dan met pensioen moet.

Struik is nu nog VVD-raadslid in Zeist, maar ze geniet vooral bekendheid door haar filmpjes op TikTok. Die beginnen steevast met 'Hoi, ik ben Tjarda en ik ben bijna blind'. Struik heeft als blindfluencer bijna 195.000 volgers, zo meldt NOS.nl.

"Ik ben echt een mensenmens", reageert Struik zelf. "En als burgemeester draait het om mensen." Als raadslid zette ze zich in Zeist naar eigen zeggen al in voor inclusiviteit en toegankelijkheid. Als burgemeester wil ze dat nog meer doen. "Toegankelijkheid is wat mij betreft breder dan de fysieke leefomgeving. Het gaat ook om digitale toegankelijkheid en de toegankelijkheid van onze voorzieningen", aldus Struik bij de lokale zender Sleutelstad.

TikTok

Anderhalf jaar geleden begon Struik, die slechts vijf procent zicht heeft, onder de naam Blindfluencer filmpjes op TikTok te plaatsen. Hierin toont ze met de nodige humor hoe haar leven met een oogaandoening er uit ziet.

Struik wordt niet de eerste vrijwel blinde burgemeester van Nederland. Eind vorig jaar werd Marcel Oosterveer burgemeester van Waalre. De eerste blinde burgemeester van Nederland was Ad Bestman, van januari 1981 tot begin 1988 in de toen nog zelfstandige gemeente Abcoude.

Foto: Sleutelstad