Mars in Beeld

De planeet Mars trekt momenteel flink de aandacht. De jongste NASA Marsrover Perseverence landde afgelopen februari succesvol op onze buurplaneet en dat betekent een gestage reeks mediaberichten. In de special Mars beschrijven we de beelden die daarbij horen.

Infographics van de rover en de mini-helikopter, foto’s van de landing, impressies van de apparatuur die nodig is om al die wonderbaarlijke beelden naar aarde te krijgen. Ook de recente Chinese Marsrover komt kort voorbij, al is daar (nog) niet veel beeld van. Stichting Ruimtevaart Museum - in de persoon van Ronald Klompe - helpt hier met beschrijven. 

Al die missies en apparatuur leveren haarfijne beelden op die je natuurlijk ook beschreven krijgt. Daarvoor roepen we de hulp in van planetair geomorfoloog Sebastiaan de Vet van de TU Delft. Je verneemt hoe de bol zich toont in het heelal en wat recente en oude kaarten van Mars laten zien. En van dichterbij: hoe oogt het oppervlak? Nóg een stap dichterbij: hoe moet je je het landschap voorstellen? Je eindigt in close-up, op korrelniveau dus….

Luister hier alvast naar een fragment uit de Marsspecial. (Audio, opent in nieuw venster)

De special is gebaseerd op nummer 10 - een Trendseditie - van luistertijdschrift Cultuur, Trends & Mode (CTM). Abonnees van CTM krijgen deze editie automatisch thuisgestuurd. De special Mars is als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en als uitleenexemplaar als streaming en duurt ongeveer 120 minuten. Vraag hem aan bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070-338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl