Verkoop ANWB-paddenstoelen voor voelbare maquette bij uitkijkpunt op Terschelling

De oude ANWB-paddenstoelen van Terschelling worden sinds deze week geveild via Markplaats. De opbrengst van de verkoop is bedoeld voor een uitkijkpunt voor blinden en slechtzienden, bekend onder de naam ‘Tastbaar Terschelling. Bij het uitkijkpunt komt een voelbare maquette van het eiland. Voor het project is 40.000 euro nodig.

Dat de ANWB-paddenstoelen gewild zijn, blijkt uit het grote succes van de actie. “Inmiddels is de tussenstand over de 35.000 euro. Een heel erg mooi bedrag,” meldt Michel Aaldering, directeur van VVV Terschelling. “We moeten natuurlijk afwachten of het gehele bedrag ook binnenkomt, omdat mensen op meerdere paddenstoelen bieden. Maar we weten in ieder geval zeker dat we een behoorlijke bijdrage kunnen leveren aan Tastbaar Terschelling.”

Unieke eilandbeleving

Het uitkijkpunt voor blinden en slechtzienden is een initiatief van de stichting Sporen in het Zand. Het bestaat uit een toegankelijke opgang naar het Kaapsduin via het rolstoelpad dat er al ligt, en een 3 meter grote bronzen maquette van het eiland, aangevuld met gesproken informatie die via een QR code te beluisteren is. De combinatie van de maquette, de geluiden van het wad, van het dorp, de wind en de geuren van het omliggende gebied, moeten van ‘Tastbaar Terschelling’ een unieke eilandbeleving voor iedereen maken.

“Het plan voor de ontwikkeling van de maquette lag dus al klaar voordat wij met deze actie zijn gestart,” vertelt Aaldering. “Maar als gemeente, Staatsbosbeheer en VVV waren we het er unaniem over eens dit doel te willen steunen. Iedereen moet het ware eilandgevoel kunnen beleven.”

Zodra de benodigde 40.000 euro gehaald is, wordt de maquette geplaatst op het Kaapsduin. Biedingen kunnen gedaan worden tot 3 maart.