Specials 2023

Kookspecial 2023

Hoe kook je als je weinig of niets ziet? In de ‘Kookspecial 2023’ hoor je welke hulpmiddelen je kunt gebruiken, welke visuele trends in de culinaire wereld opduiken en hoe je je ogen gezond houdt. Daarnaast een gesprek met Patricia Overman, (Audio, opent in nieuw venster) die de Facebookgroep ‘Koken zonder zicht’ beheert. Ook vind je in deze special alle afleveringen van ‘De Keukencast, koken als je blind bent’ terug. Mét bijbehorende recepten. (PDF, opent in nieuw venster)

De ‘Kookspecial 2023’ is te bestellen als geschenkexemplaar (Daisy-cd) en als uitleenexemplaar (streaming). De special duurt ongeveer 360 minuten en is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen via 070 338 15 00 of klanten@passendlezen.nl.

URLS

Een overzicht van de urls uit de Kookspecial 2023

(PDF, Opent in nieuw venster)

Special Mode & Kleding Najaar/Winter 2023

Het is weer zeer divers wat er het aankomend seizoen in de mode is. Stoer en supervrouwelijk, lomp en Paris-chic. Je vindt beschrijvingen van de uiteenlopende trends in Cultuur, Trends en Mode editie 17

Ook in dit nummer: wol. Nederland telt een kleine 850 000 schapen. Veel grondstof voor kledingstukken, zou je denken. Maar nee, de wolindustrie in Nederland is zo goed als verdwenen. Schapenboeren kunnen hun wol aan de straatstenen niet kwijt. Er zou wel wat meer waardering mogen zijn voor wol, vindt Reina Ovinge van The Knitwit stable (Audio, opent in nieuw venster).

Verder nemen we natuurlijk weer een kijkje in een kledingkast: ditmaal van een 84-jarige modefanaat die elke ochtend weer even enthousiast een ensemble kiest als ze voor haar drie kledingkasten staat. 

De special is zoals altijd gebaseerd op het modenummer van luistertijdschrift Cultuur, Trends & Mode. Abonnees van CTM hebben deze editie (17) al automatisch thuisgestuurd gekregen. De special Mode & Kleding Najaar/winter 2023 is vanaf nu als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming -en duurt ongeveer 120 minuten. De special is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070 – 338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl.

Special Slavernijverleden

Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat de laatste Surinaamse en Antilliaanse slaven hun vrijheid terug kregen. In dit herdenkingsjaar maakten we de ‘Special Slavernijverleden’. In de special wordt het koloniaal verleden in beeld gebracht. Er is aandacht voor de tentoonstelling ‘Onze Koloniale Erfenis’ in het Tropenmuseum, maar er wordt ook naar sporen van het slavernijverleden gezocht in Gelderland. Daarnaast in deze special: Een interview met zangeres Izaline Calister, (audio, opent in nieuw venster) die zich liet inspireren door haar tot slaaf gemaakte overgrootmoeder. Verder: het nog op te richten slavernijmuseum, beschrijvingen van herdenkingsmonumenten, en blues.

De ‘Special Slavernijverleden’ is als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en als uitleenexemplaar als streaming. De special duurt ongeveer 170 minuten en is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070 – 338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl

Special Mode & Kleding Zomer 2023

Cargozakken, transparante tops, veel rood en…oceaanblauw. Deze items en kleuren tref je zeker aan dit seizoen. Daarom komen ze voorbij in de special Mode & Kleding Zomer 2023. Ook in deze special: alles over veganistische alternatieven voor leer en aandacht voor de lingerielijnen van beroemdheden. Verder kijken we mee in maar liefst twee kledingkasten die toebehoren aan in mode geïnteresseerde heren met een visuele beperking. En… een bezoek aan de Lapjesmarkt in Utrecht. (Audio, opent in nieuw venster).

De special is zoals altijd gebaseerd op het modenummer van luistertijdschrift Cultuur, Trends & Mode. Abonnees van CTM hebben deze editie (6) al automatisch thuisgestuurd gekregen. De special Mode & Kleding Zomer 2023 is vanaf nu als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming -en duurt ongeveer 120 minuten. De special is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070 – 338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl.

Relieftekening Meisje met de Parel

Special 'Vermeer'

Het Rijksmuseum presenteert dit jaar de grootste ‘Vermeer’ tentoonstelling ooit. Een goed excuus, voor zover dat nodig is, om ook een special te wijden aan één van Nederlands bekendste kunstschilders. Johannes Vermeer: vertolker van alledaagse taferelen, meester van het licht. Een rondgang langs zijn schilderijen (audio, opent in nieuw venster) toont ons zijn stijl, een stadswandeling door Delft zijn inspiratiebron. En net als in het Rijksmuseum wordt uitgepakt; met een achttal beeldbeschrijvingen en maar liefst twee aan te vragen reliëfs: Het straatje en Het meisje met de Parel. 

De special ‘Vermeer’ is vanaf 6 maart als geschenkexemplaar te bestellen op Daisy-cd en ook als uitleenexemplaar te bestellen als streaming. De special duurt ongeveer  180 minuten en is aan te vragen bij Bibliotheekservice Passend Lezen: 070 – 338 15 00, of per e-mail: klanten@passendlezen.nl 

Het reliëfwerk van ‘Het meisje met de parel’ is een editie binnen het reliëfabonnement van Passend Lezen. Abonnees van het reliëfabonnement krijgen deze automatisch toegestuurd. Verder ontvangen zij zes keer per jaar een thematische reliëftekening, voorzien van uitleg in audio en braille. Nog niet geabonneerd op het reliëfabonnement? Neem dan contact op met Klantencontact. ‘Het meisje met de parel’ wordt dan op verzoek nagezonden. Het andere reliëfwerk: ‘Het straatje’ dat ook wordt besproken in de special, is los te bestellen via www.passendlezen.nl of Klantencontact.