Dedicondirecteur Maarten Verboom nieuwe voorzitter Daisy Consortium 

Maarten Verboom, directeur van Dedicon, wordt per 1 juli de nieuwe bestuursvoorzitter van het internationale Daisy Consortium voor toegankelijk lezen. De vereniging weet zich verzekerd van een bevlogen leidsman met kennis van zaken en een groot netwerk.

De ledenvergadering van het Daisy Consortium koos op 28 mei in Genève Dedicondirecteur Maarten Verboom als opvolger van scheidend voorzitter Jesper Klein. Op 1 juli begint Verboom aan een periode van 4 jaar als bestuursvoorzitter van het Daisy Consortium. “Ik zie het als een fantastische kans om het werk dat ik met Dedicon binnen Nederland doe, als ‘president’ van het Daisy Consortium ook internationaal een vervolg te geven.” 

Toegankelijk lezen

Verboom was van meet af aan betrokken bij het Daisy Consortium, waarin meer dan 60 organisaties uit 28 landen wereldwijd zijn verenigd. Ze maken zich sterk voor toegankelijk lezen voor mensen met een leesbeperking. Zo ook het Nederlandse Dedicon. Het Consortium - opgericht in 1996 - is internationaal toonaangevend op het gebied van toegankelijk publiceren. Als directeur van Dedicon, dat daarin koploper is, kent Verboom dit werkterrein als geen ander. 

“Het Daisy Consortium werd opgericht om de overgang van analoog (audio compact cassette) naar digitaal te laten aansluiten bij de wensen van mensen met een leesbeperking. Én ervoor te zorgen dat dit in meerdere landen op dezelfde manier gebeurt, via een internationale standaard. De Daisy standaard is hieruit voortgekomen. Nog steeds gebruiken wij in onze productie de Daisy standaard. Niet alleen voor audio, maar ook voor onze tekstproducties”, legt Verboom uit.

Bestuursvoorzitter

Naast technisch voorzitter van bestuurs- en ledenvergaderingen wordt Verboom aanspreekpunt van het bestuur, verantwoordelijk voor het bepalen van de strategie en de prioriteiten van de vereniging. Hij wordt de belangrijkste ambassadeur van het Daisy Consortium. 

Verboom wil aan 2 speerpunten een vervolg geven. Ten eerste: ondersteuning van de leden bij ontwikkeling en onderhoud van onder meer software en standaarden. 
Ten tweede: inclusief publiceren, waarbij uitgevers ervoor zorgen dat hun publicaties al bij bron toegankelijk zijn voor iedereen. Belangrijk is het volgen van ‘ePub3’: de internationaal erkende standaard voor E-books. Het is een publicatieformat waarin tekst, beeld, audio en video gecombineerd kunnen worden. “Het summum van toegankelijk publiceren” zegt Marian Oosting, communicatieadviseur bij Dedicon. 

Meerwaarde

“Er ligt veel werk voor de leden van het Daisy Consortium”, constateert Oosting. “Eind 2018 rapporteerde het College voor de Rechten van de Mens dat het vergroten van toegankelijkheid in Nederland veel te langzaam gaat. Het VN-verdrag Handicap vereist toch echt toegankelijkheid, ook in publicaties. We hebben het hier niet over een trend, maar een must. Daarin zit meteen de meerwaarde van het Daisy Consortium.”