Update Coronavirus

In deze corona update: Minister Rick brinck doer oproep; mensen met beperking vrezen achteruitgang zorg; de intelligente lockdown duurt voort; de maatregelen hebben veel effect gehad; forse toename doden door corona in verpleeghuizen; cijfers

Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink miste de aandacht voor de gehandicaptenzorg in het verhaal van premier Mark Rutte tijdens de persconferentie op 21 april. Dat vertelde Brink op dezelfde dag in het televisieprogramma Op1.

“Veel mensen met een beperking hebben het in deze crisistijdtijd zwaar, omdat het ze ontbreekt aan de extra zorg die ze wel nodig hebben. En dat geldt ook voor ouders met kinderen met een beperking. Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben in meer of mindere mate een beperking, en daarvan heeft de helft een verzwakt immuunsysteem, en daar had best aandacht aan mogen worden geschonken”, zo luidde het understatement van de eerste, via een televisieprogramma gekozen, minister van Gehandicaptenzaken.

“Die anderhalve meter is voor mensen met een beperking hartstikke lastig. Als we straks gaan praten over het weer openstellen van de samenleving, moeten we deze mensen daar ook bij betrekken”, riep Brink het kabinet op.

Mensen met beperking vrezen achteruitgang zorg

Bij 60 procent van de mensen met een beperking zijn zorg en ondersteuning gestopt of verminderd vanwege de corona-epidemie, blijkt uit onderzoek van Ieder(in). Volgens de belangenvereniging zegt bijna de helft er lichamelijk op achteruit te gaan door corona-maatregelen, meldde dagblad Trouw.

Ieder(in) ondervroeg ruim vijfhonderd mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of chronische aandoening. Huishoudelijke hulp, verpleegkundige zorg, dagbesteding en begeleiding zijn in veel gevallen stopgezet. 14 procent heeft zelf de contacten met zorgverleners verminderd, om het risico op besmetting te verlagen. 

De 'intelligente lockdown' duurt voort

Basisscholen en crèches mogen weer opstarten. Op 11 mei, direct na de vakantie, zijn kinderen welkom op school, maar wel in halve groepen. Schoolbesturen mogen de indeling zelf organiseren. De herstart van het voortgezet onderwijs kan volgen op 1 juni. De anderhalvemeterafstandregel blijft binnen de schoolmuren gelden. 

Kinderen krijgen meer mogelijkheden om te sporten. Vanaf volgende week mogen kinderen tot en met 12 jaar weer samen in de buitenlucht trainen op sportclubs. Zij hoeven zich dan niet aan de anderhalvemeterafstandregel te houden. Jongeren tussen 13 en 18 jaar krijgen ook de kans om te sporten, maar zij moeten wel afstand bewaren tot elkaar. Binnensporten is vooralsnog niet toegestaan. Individuele topsporters mogen weer buiten op locatie trainen.

De bezoekregeling in verpleeghuizen wordt voorlopig niet versoepeld. Ze blijven gesloten voor mensen van buiten.

Grote evenementen gaan tot in ieder geval 1 september niet door. Een harde klap voor de Zwarte Cross, Pinkpop, de Nijmeegse Vierdaagse, North Sea Jazz en het betaald voetbal. Ook was er op 21 april slecht nieuws voor ondernemers. Kappers, nagelsalons en masseurs moeten voorlopig dichtblijven. Tandartsen en mondhygiënisten mogen wel weer aan het werk, onder strikte voorwaarden.

De maatregelen hebben veel effect gehad

Zonder de genomen coronamaatregelen zouden ongeveer 23.000 extra opnames op intensivecareafdelingen nodig zijn geweest. Die schatting deed Jaap van Dissel van het RIVM in zijn technische briefing in de Tweede Kamer op 22 april: “De maatregelen hebben 90 procent van de opnames voorkomen. Het blijft een schatting, want het is niet gebeurd gelukkig."

Forse toename doden door corona in verpleeghuizen

De uitbraak van het coronavirus neemt in verpleeghuizen wel in ernst toe. Het aantal geregistreerde sterfgevallen is sinds vorige week met ruim 200 opgelopen tot 841. Dat cijfer loopt fors achter bij het werkelijke aantal mensen dat is overleden. Dat meldt de NOS op 22 april.  

In totaal zijn er nu bijna 3000 bevestigde covid-19-infecties geteld in verpleeghuizen. Bij nog eens 3400 verpleeghuisbewoners bestaat een sterk vermoeden dat ze een infectie hebben. Ten opzichte van een week geleden zijn dat duizend nieuwe (mogelijke) infecties, blijkt uit cijfers gepubliceerd door Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde.

Cijfers

Op 22 april zijn er in Nederland 34.134 mensen bevestigd met het corona-virus. Daarvan zijn er 3.916 overleden. Hoeveel mensen er in Nederland genezen zijn van het virus is niet bekend. 

Wereldwijd zijn er 2.580.729 gevallen geconstateerd met corona. Daarvan zijn er in ieder geval 693.093 hersteld, en 178.371 mensen zijn aan het virus overleden, waarbij de Verenigde Staten met 45.373 doden koploper is.