Update Coronavirus

In deze corona-update: Afstand houden niet vanzelfsprekend; Blinden en slechtzienden durven huis niet meer uit; Ondertussen in Spanje; Help, ik ben besmet! Zijn we voorbereid op de uitbraak van infectieziekte X?; Corona in minstens 40 procent van de verpleeghuizen; De coronacijfers van 8 april: 2248 mensen tot nu toe overleden.

Afstand houden niet vanzelfsprekend

Afstand houden voor blinden en slechtzienden niet vanzelfsprekend, zo kopte de Oogvereniging op 6 april jongstleden, in een persbericht en in haar nieuwsbrief. De Oogvereniging deed in het bericht een oproep: ziet u iemand met een witte stok die blind of slechtziend is? Doe een paar stappen opzij, zodat ook hij of zij voldoende afstand kan bewaren.

Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: “Het lijkt misschien een open deur, maar bij de Oogvereniging krijgen we signalen dat het in de praktijk toch vaak mis gaat. Ook mensen die blind of slechtziend zijn willen niets liever dan zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. We roepen iedereen dan ook op hen hierbij te helpen.”

De landelijke media doken er bovenop, want op deze manier had men immers nog niet naar de corona gekeken. Of het ook daadwerkelijk geholpen heeft, zal de praktijk natuurlijk moeten uitwijzen, maar dat er aandacht is voor de problemen van mensen met een visuele beperking in deze corona-tijden, kan geen kwaad.

Blinden en slechtzienden durven huis niet meer uit 

Veel blinden en slechtzienden durven de straat niet meer op, meldt de regionale zender Omroep Gelderland. Ze blijven massaal thuis, uit angst om zelf corona op te lopen en om anderen niet te belasten. De coronacrisis heeft volgens Bartiméus, een organisatie uit Ermelo voor mensen met een visuele beperking, grote impact. 

Bartiméus, dat met 1.800 medewerkers en ruim 800 vrijwilligers in heel het land mensen met een visuele beperking begeleidt en ondersteunt, merkt dat het anderhalve meter afstand houden een probleem kan zijn. Alies Kamphorst, trainer oriëntatie en mobiliteit bij Bartiméus, raadt blinden en slechtzienden aan om zichtbaar met de witte stok over straat te gaan, zodat anderen rekening met hen kunnen houden.

Ondertussen in Spanje

De Spaanse blindenorganisatie ONCE heeft vanaf medio maart haar vrijwilligersproject ‘Siempre a tu lado’ in Catalonië geïntensiveerd om duizenden kwetsbare mensen met een visuele beperking te ondersteunen in deze periode van langdurig huisarrest. Dat schrijft inspanje.nl.

Het project wordt uitgevoerd door een team van psychologen, sociale hulpverleners en vrijwilligers die zorgdragen voor het welzijn van zo’n 2000 alleenstaande mensen met een visuele beperking in Catalonië. Gedurende de noodtoestand worden deze mensen geholpen bij hun dagelijkse basisactiviteiten zoals boodschappen doen en de vuilnis buiten zetten.

Help, ik ben besmet! Zijn we voorbereid op de uitbraak van infectieziekte X? 

Een nieuw cahier geeft een unieke inkijk in de infectieziektebestrijding in Nederland. Kun je je voorbereiden op een uitbraak zoals nu met het coronavirus? Hoe verliepen uitbraken in het verleden? Kunnen we nieuwe uitbraken voorspellen? Wat doet de overheid allemaal bij een uitbraak? Wat kan ik zelf doen? 

In dit cahier bespreken wetenschappers en specialisten van onder meer de Erasmus Universiteit Rotterdam, LUMC, Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research, het RIVM, de GGD, Rijksmuseum Boerhaave, Universiteit Leiden en het Amsterdam UMC, de nu op volle toeren draaiende infectieziektebestrijding in Nederland. Een van de wetenschappers die eraan meeschreef is de inmiddels bekende Nederlander Jaap van Dissel van het RIVM.

Het cahier is voor € 7,50 te bestellen (leverbaar vanaf 4 april) en de PDF is gratis te downloaden via:  https://www.biomaatschappij.nl/product/help-ik-ben-besmet 

'Corona in minstens 40 procent van de verpleeghuizen'

Diezelfde Jaap van Dissel meldt op 8 april in de Tweede Kamer, waar hij Kamerleden heeft bijgepraat over de huidige stand van zaken, dat in ten minste 40 procent van de verpleeghuizen in Nederland besmettingen met corona zijn geconstateerd. 

Van de 2500 verpleeghuizen die er zijn, hebben er circa 900 een besmetting gemeld. Het gaat hier om cijfers tot 1 april, dus het aantal is intussen zeer waarschijnlijk nog opgelopen.

De coronacijfers van 8 april: 2248 mensen tot nu toe overleden

Het aantal mensen dat door het coronavirus is overleden, is met 147 toegenomen, meldt het RIVM. Dat is een aanzienlijk kleinere toename dan gisteren, toen 234 sterfgevallen werden gemeld. Voor zover bekend zijn in Nederland nu 2248 mensen overleden in verband met covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.