Update Coronavirus

In deze Corona-update: Coronamaatregelen langer van kracht; Gevolgen corona voor blinden en slechtzienden steeds voelbaarder; Dedicon past productie gesproken lectuur aan; Vierde dode bij zorgcentrum Kalorama; Uitstel belastingaangifte voor wie hulp nodig heeft; MuZIEum verkoopt cadeaubonnen om te overleven; Incluvisie creëert vraagbaak over werken en studeren op afstand; Tips

Coronamaatregelen langer van kracht

De coronamaatregelen zoals die nu gelden, blijven in ieder geval tot en met dinsdag 28 april van kracht. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond 31 maart in een persconferentie bekend gemaakt. Scholen en horeca blijven gesloten en ondernemers met contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten zullen hun werk voorlopig niet mogen uitoefenen. Verder geldt nog steeds: bij klachten; blijf thuis. En als één lid van een huishouden koorts heeft, blijft iedereen thuis, met uitzondering van mensen die werkzaam zijn in de vitale sector. Ook blijft gelden dat mensen anderhalve meter afstand van elkaar dienen te houden, dat men in de elleboog moet niezen en hoesten en regelmatig de handen moet wassen. 

Gevolgen corona voor blinden en slechtzienden steeds voelbaarder

Mensen met een visuele beperking worstelen bij het boodschappen doen met vereiste de anderhalve meter afstand, wat een gevoel van onveiligheid oplevert. Ze krijgen in winkels niet altijd de begeleiding die eerder was toegezegd. Hulp van personeel is niet meer zomaar mogelijk. ,,Je voelt je enorm belemmerd.'', zegt Frank Zuydwijk in de Gelderlander van 30 maart. Ook bij thuisbezorging van boodschappen grijpen blinden en slechtzienden steeds vaker mis, zoals bij online supermarkt Picnic. Vanwege het coronavirus zijn bezorgmomenten snel volgeboekt; veel mensen zitten noodgedwongen thuis en de vraag naar thuisbezorging is daardoor toegenomen.

Dedicon past productie gesproken lectuur aan

Om de verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan, heeft Dedicon voor de productie van gesproken lectuur besloten tot een aantal verdere aanpassingen. Dit in goed overleg met opdrachtgever Bibliotheekservice Passend Lezen. Vrijwillige voorlezers blijven weg, het voorlezen van boeken is tijdelijk gestopt en alle landelijke en regionale kranten zijn tot nader order geschrapt. Omdat nieuws over Corona volop te vinden is via andere media, ontvangen abonnees in plaats van hun krant een dikke editie van Profiel. Dit is een bundeling van overig nieuws, met veel achtergrondartikelen en commentaren. De redactie van de Voorste Kamer gaat vooralsnog door met het maken van 12 luisterbladen voor abonnees van Bibliotheekservice Passend Lezen.

Vierde dode bij zorgcentrum Kalorama

Zorgcentrum Kalorama in Beek (gemeente Berg en Dal) is zwaar getroffen door het coronavirus. Een vierde patiënt in het doofblindencentrum is inmiddels overleden. De vier overleden bewoners waren allen senioren. Dat meldt dagblad De Gelderlander op 25 maart. Er zijn momenteel nog zeker zes bewoners van het zorgcentrum besmet met het coronavirus.

Uitstel belastingaangifte voor wie hulp nodig heeft

Mensen die hulp nodig hebben bij het invullen van hun belastingaangifte en dit via de Belastingtelefoon hebben aangevraagd, krijgen automatisch uitstel van het doen van de aangifte tot 1 september. Dat zegt een woordvoerder van de Belastingdienst tegen De Telegraaf. Door de coronacrisis kunnen veel gevallen niet worden geholpen. Niet alle mensen kunnen het af met een telefonische afspraak, vooral als zij bijvoorbeeld niet digitaal onderlegd zijn.

MuZIEum verkoopt cadeaubonnen om te overleven

Het MuZIEum in Nijmegen verkoopt cadeaubonnen om de coronacrisis het hoofd te bieden. ,,Wij krijgen geen subsidie, zonder bezoekers verdienen wij niets", zegt woordvoerder Elise Jacobs in De Gelderlander. “Daarom hebben we besloten cadeaubonnen te verkopen.” Het MuZIEum, dat bezoekers informeert over het leven met een visuele handicap, is volgens Jacobs voor 80 procent van de inkomsten afhankelijk van bezoekers. Door de coronamaatregelen is het museum tot nader order dicht. De cadeaubonnen zijn onbeperkt geldig vanaf het moment dat het museum weer open mag. 

Incluvisie creëert vraagbaak over werken en studeren op afstand

Incluvisie heeft zeven organisaties bereid gevonden samen de vraagbaak ‘Corona en werken en studeren op afstand’ te vormen. Deze vraagbaak is er voor iedereen die problemen ervaart met het werken en studeren op afstand. Leveranciers van werkplekaanpassingen en ervaringsdeskundigen met een ICT-achtergrond vormen samen de WhatsApp groep “studie/werk op afstand”  waarvan je lid van kunt worden. In de groep kunnen problemen besproken worden. Vragen stellen kan ook telefonisch bij Roos Hoelen 06- 20915820.  Stichting Incluvisie streeft naar een inclusieve samenleving.

Tips

Videobellen

Steeds meer mensen gaan videobellen. Nu.nl zette 6 apps op een rij voor videobellen met familie, vrienden en collega’s.

Adviezen van Per Saldo voor pgb-houders

Voor mensen met een beperking en een pgb heeft Per Saldo adviezen en tips op het gebied van corona. Ook vind je hier specifiek coronanieuws.

Coronaconcerten

Op coronaconcerten.nl van Peter van Vleuten uit Bergen zijn ‘corona’concerten te volgen. Van Vleuten heeft met deze site een platform gecreëerd waarop wie dat wil een livestreamconcert kan geven of beluisteren.