Update Coronavirus

In deze Corona-update: Limiet contactloos betalen tijdelijk verhoogd; Valysvervoer gestaakt, doelgroepen- en regiovervoer neemt maatregelen; Bewoner Bartiméus overleden aan coronavirus; Oproep oogartsen: blijf alert op uitval gezichtsvermogen; Podcast tip: interview met viroloog Marion Koopmans

Limiet contactloos betalen tijdelijk verhoogd

Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen hebben banken de limiet voor contactloos betalen tijdelijk verhoogd. Hierdoor hoeven mensen veel minder vaak hun pincode in te toetsen. De verhoging lijkt een direct gevolg van een oproep van de supermarkten, die hun kassamedewerkers zoveel mogelijk in bescherming willen nemen. Zoveel mogelijk contactloos betalen kan daarbij helpen. 

Het gaat om de cumulatieve limiet. Dat wil zeggen; alle bedragen bij elkaar opgeteld. Normaal gesproken geldt dat als je voor 50 euro aan contactloze betalingen hebt gedaan, je de pincode moet intoetsen. Die limiet is nu tijdelijk verhoogd naar 100 euro. Bij bedragen boven de 25 euro, moet altijd de pincode ingetoetst worden. Dit bedrag verandert niet. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel steunt het initiatief.

Valysvervoer gestaakt, doelgroepen- en regiovervoer neemt maatregelen

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten het Valysvervoer in ieder geval tot en met 6 april te staken. Eerder geboekte Valysreizen binnen de periode tot en met 6 april, worden door Valys geannuleerd. Het afgeschreven kilometerbudget (PKB) wordt teruggestort. 

Het doelgroepenvervoer, waaronder onder andere het leerlingenvervoer en ziekenvervoer vallen, staat ook grotendeels stil. De meeste taxibedrijven beperken zich tot het noodzakelijke ziekenvervoer, bijvoorbeeld voor dialysepatiënten. Een aantal bedrijven heeft hiervoor speciale cabines in de taxibussen laten maken die de chauffeurs moeten beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Daarnaast hanteren ze een maximum van maximaal drie passagiers. 

Regiotaxi’s vragen mensen alleen te reizen als het strikt noodzakelijk is. In Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen rijden regiotaxi’s vanaf deze week alleen nog op afroep en met rolstoelbusjes, om zo de afstand tussen de chauffeur en passagier te vergroten. Ook rijden de taxi’s daar tot uiterlijk 22.30 uur. Daarnaast wordt passagiers onder andere gevraagd hun handen te wassen alvorens in te stappen en zijn chauffeurs verplicht de taxi na iedere rit te reinigen. 

Bewoner Bartiméus overleden aan coronavirus

Eén van de bewoners van Bartiméus, zorginstelling voor mensen met een visuele beperking, is overleden na positief getest te zijn op Covid-19. De bewoner was eerder, na langdurig ziekenhuisverblijf, ontslagen om ruimte te maken voor coronapatiënten. Binnen twee dagen is deze bewoner opnieuw opgenomen in het ziekenhuis, positief getest en daar overleden. 

Bartiméus, collega-organisaties en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) trekken samen op om ervoor te zorgen dat er genoeg beschermingsmiddelen en met name mondkapjes beschikbaar komen. De organisaties roepen minister De Jonge op om bij het verdelen van de beschermingsmiddelen voldoende middelen beschikbaar te stellen voor de gehandicapteninstellingen. Het is binnen deze instellingen namelijk niet mogelijk om de noodzakelijke 1,5 meter afstand te bewaren voor bijvoorbeeld de dagelijkse verzorging van iemand die doofblind is en een verstandelijke beperking heeft. 

Oproep oogartsen: blijf alert op uitval gezichtsvermogen

Oogartsen roepen op om alert te blijven op tekenen van verlies van gezichtsvermogen. Nederlandse ziekenhuizen, en dus ook de oogheelkundige zorg, hebben strenge maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bestaande afspraken zijn uitgesteld of worden telefonisch afgehandeld. Hierdoor worden wachttijden langer en bestaat de kans dat nieuwe patiënten, die snel behandeld zouden moeten worden, te laat bij een oogarts terecht kunnen, met alle gevolgen van dien. 

Op dit moment kunnen artsen de oogheelkundige spoedzorg nog aan, maar dit kan veranderen wanneer steeds meer artsen ziek zouden worden of elders nodig zijn. Prof. dr. Jeroen Klevering, voorzitter Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG): “Dat is gelukkig nog niet het geval. Met relatief weinig oogartsen en personeel kunnen we de spoedzorg draaiende houden. En er ligt een plan klaar met noodscenario’s.”

“Het is heel belangrijk dat mensen bij gezichtsuitval direct telefonisch contact op te nemen met de huisarts of met de polikliniek oogheelkunde, ondanks de momenteel hoge druk op de zorg.” Mogelijke alarmsignalen zijn: plotselinge toename van troebelingen in het oog, zeker wanneer deze gepaard gaan met lichtflitsen, acuut wazig zien en uitval van een deel van het gezichtsveld. 

Podcast tip: interview met viroloog Marion Koopmans

Hoe moet je alle informatie over covid-19 weten, als de berichten en visies elkaar tegenspreken? Marion Koopmans, één van de zeven experts die de Europese Commissie bijstaan tijdens de coronacrisis helpt je beter te begrijpen wat er aan de hand is, waarom het kabinet het land niet helemaal op slot zet en waar je eigen verantwoordelijkheid ligt. Dit 62 minuten durende interview is te beluisteren via de Correspondent