Impact uitbraak coronavirus op visueel beperkten

Het kabinet heeft afgekondigd alle scholen te sluiten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat betekent dat ook alle scholen van Visio en Bartiméus tot in ieder geval 6 april gesloten zullen blijven. 

Beide organisaties gaan onderwijs op afstand organiseren. Bartiméus geeft aan daarbij prioriteit te verlenen aan examenleerlingen. Zowel Bartiméus als Visio bieden overigens nog wel opvang aan voor kinderen van ouders met vitale beroepen

Levering aangepaste leesmaterialen 

Dedicon, het productiebedrijf achter Bibliotheekservice Passend Lezen en leverancier van aangepaste educatieve materialen, laat weten reeds geproduceerde materialen te blijven leveren in de leesvormen die klanten van Passend Lezen gewend zijn (cd, stream, braille, vergroting). Met het sluiten van alle scholen is er aanzienlijk minder vraag naar nieuwe educatieve producten. Dedicon voorziet dan ook geen obstakels in de leveringen. Daarnaast wordt waar mogelijk hoogste prioriteit gegeven aan de productie van aangepaste examens.  

Van kranten en tijdschriften worden compilaties gemaakt zodat abonnees toch op de hoogte blijven van nieuws en achtergronden. En waar van toepassing ook van roddels en meningen. Productie van nieuwe boeken, bovenop de bestaande collectie van ruim 80.000 titels, wordt per dag bezien. Mededelingen naar lezers worden gecommuniceerd door Passend Lezen. 

Zorg

Voor de doelgroep blinden en slechtzienden betekent de uitbraak van het COVID-19 virus verder dat veel dagbestedingsprogramma’s geen doorgang kunnen vinden. Zo sluit Visio haar dagbestedingslocaties in Vries en Haren per 16 maart. Dinsdag 17 maart volgen Het Elisabeth Kalishuis en Het Huis in Echten. Ook het behandelcentrum in Grave gaat tijdelijk dicht. Evenals revalidatiecentrum Het Loo Erf in Apeldoorn. Revalidatie en Advies bieden enkel nog dienstverlening op afstand.

Veel oogklinieken zullen maatregelen treffen om het virus zo veel mogelijk te weren. Het Oogziekenhuis in Rotterdam bijvoorbeeld heeft tot nader order alle niet acute poliklinische afspraken en operaties afgezegd. Voor mensen die in het ziekenhuis liggen, geldt dat ze maximaal 2 bezoekers per dag mogen ontvangen. Bij poliklinische afspraken die wel doorgaan is nog maar 1 begeleider per afspraak welkom.

Ook Rijnzicht Oogkliniek in Wassenaar geeft aan alle operatieve verrichtingen af te zeggen. De kliniek blijft wel geopend voor (telefonisch aangemelde) spoedpatiënten. Poliklinische consulten worden zoveel mogelijk verplaatst of telefonisch te laten afgehandeld. 

De Oogvereniging laat weten dat zowel de Ooglijn als de Oogvereniging telefonisch en per e-mail bereikbaar blijven. Alle bijeenkomsten zullen wel afgelast worden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor oogcafés in het land. 

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer blijft, eventueel met een aangepaste dienstregeling, vooralsnog gewoon rijden. Echter wordt passagiers wel gevraagd de achterdeur van bus en tram te gebruiken en daar in te checken. Dit om het contact tussen chauffeur en passagiers te beperken. De voorste deuren van bus en tram blijven dan ook dicht.