Het Schild vangt Oekraïense vluchtelingen op

Het is niet een alledaagse opvang voor Oekraïense vluchtelingen, maar vanaf vandaag wel realiteit. Blinde en slechtziende bewoners van woonzorgcentrum Het Schild in Wolfheze vangen een jaar lang ruim dertig vluchtelingen op, zo meldt De Gelderlander.

Het besluit heeft de afgelopen weken voor heel wat reuring gezorgd onder de bewoners van Het Schild. "Er zijn er die het allemaal prima vinden, maar er zijn ook bewoners die het te veel gedoe vinden en niet zitten te wachten op rennende kinderen en rondslingerend speelgoed", vertelt Jan Achterberg als voorzitter van de cliëntenraad.

Burgemeester Agnes Schaap van de gemeente Renkum neemt die zorgen serieus. Terwijl vanochtend de eerste vluchtelingen hun intrek namen in de appartementen, ging zij het gesprek aan met de bewoners.

Terechte zorgen

“Het zijn natuurlijk terechte zorgen,” stelt Schaap. “Mensen hebben een beperking en daar moeten de nieuwe bewoners rekening mee houden. Als er kinderen komen, hoe gaat het dan met het speelgoed op de gang? We moeten zorgen dat dat niet gebeurt, want anders kunnen mensen er over vallen. Voor dat soort praktische dingen hebben ogen en oren.”

Mochten bewoners van Het Schild overlast ervaren dan kunnen 24/7 terecht bij een beveiliger. Ook zijn de huisregels van Het Schild vertaald in het Oekraïens.

Maar naast zorgen, zijn er ook veel bewoners die de komst van de vluchtelingen juist omarmen. “We hebben als Het Schild een maatschappelijke plicht om opvang te realiseren,” stelt Achterberg. “Sommige bewoners willen graag helpen met het geven van Nederlandse taalles, anderen willen bijeenkomsten organiseren om de nieuwe bewoners beter te leren kennen. Ik hoop vooral dat de Oekraïners een beetje Engels spreken, dat maakt het wel een stuk makkelijker. Anders zal er getolkt moeten worden.”

Leegstaande appartementen

Begin dit jaar kampte Het Schild nog met leegstaande appartementen. Maar mede door de komst van de vluchtelingen is die leegstand zo goed als verholpen. Achterberg: "Alle huurwoningen zijn nu bezet. Er zijn alleen nog een aantal zorgwoningen over."

Een jaar lang worden 31 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in acht appartementen van Het Schild. Het gaat voornamelijk om vrouwen met wat oudere kinderen. Ook komen er een aantal studenten te wonen uit onder meer Pakistan. Op het moment dat de oorlog uitbrak woonden en studeerden zij in Oekraïne.