Blinde bejaarden zorgcentrum ruziën met directie

Een deel van de huurders van een zorgcentrum voor blinden en slechtzienden, ‘Het Schild’ in Wolfheze, heeft het aan de stok met hun directeur. Reden van de ruzie is de extra bijdrage van minimaal 136 euro die gevraagd wordt voor zorgservicekosten, zo meldt Omroep Gelderland.

De, overwegend bejaarde, bewoners vinden het onterecht dat ineens extra geld gevraagd wordt voor zorgservicekosten. “Het is niet dat we niet willen betalen, maar het voelt nu alsof wij de tekorten in het verzorgingstehuis moeten ophoesten met deze vage servicekosten,” zeggen de bewoners tegen Omroep Gelderland

Directeur en bestuurder Frank van der Eijnden geeft toe dat er een 'aanzienlijk tekort' is op de begroting. Hij vindt, ook als er geen tekort was, dat het terecht is dat hij deze zorgservicekosten gaat berekenen aan de huurders: “Deze mensen betalen huur en servicekosten, maar niet voor de andere faciliteiten als de toegang tot 24uurszorg, het restaurant, de receptie en huurmeester.”

Consequenties

De huurders geven daarop aan best te willen bijdragen aan bijvoorbeeld kosten voor een huismeester, maar ze zijn bang dat als ze met dit pakket instemmen het einde zoek is. Niet betalen heeft echter consequenties. Van der Eijnden: “Ik mag ze niet dwingen dit te betalen, maar ik kan ze wel uitsluiten van diensten als de alarminstallatie of het activiteitenprogramma.” Hij benadrukt overigens dat zijn personeel 'iemand in nood heus wel gewoon helpt', maar dat er dan achteraf wel over de kosten zal worden gepraat.

De huurders vinden dat deze directeur weinig oog heeft voor hun situatie: 'Hij beseft niet dat het hier om blinde mensen gaat. Wij hebben niet heel veel andere plekken waar we naartoe kunnen.’