Overheid stelt quotumwet in werking

Het is overheidswerkgevers niet gelukt in 2016 het aantal banen te creëren dat voor hen vastgelegd is in de banenafspraak. Een teleurgesteld kabinet heeft daarom besloten de Quotumwet voor deze sector te activeren.

In de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten is vastgelegd hoeveel banen markt- en overheidswerkgevers elk jaar moeten creëren voor mensen uit de doelgroep: 125.000 in totaal vóór 2026. Afgelopen zomer werd bekend dat marktwerkgevers in 2016 hun aantal banen ruimschoots gerealiseerd hebben. Echter, de overheidswerkgevers hebben hun doelstelling niet gehaald.

Om de benodigde inhaalslag mogelijk te maken, en de overheidswerkgevers te blijven stimuleren om de banen te realiseren,  is afgesproken om voor werkgevers in de overheidssector die komend jaar de doelstelling niet halen, dit inzichtelijk te maken, en de werkgevers de tijd te geven tot en met het jaar 2019 om aan de quotumregeling te voldoen.  

Deactiveren

Uit gesprekken met sociale partners en gemeenten gebleken dat er tevens behoefte is aan het kunnen deactiveren van het quotum, indien de doelen in een later jaar alsnog behaald worden. Ook wordt de zogenoemde T+2 regel aangepast. Hierdoor blijven de banen van mensen die in de loop van de tijd meer zijn gaan verdienen dan het wettelijk minimumloon, toch meetellen voor de banenafspraak. 

Het kabinet kondigt verder in een kamerbrief een breed onderzoek aan dat in kaart moet brengen hoe de quotumregeling voor de diverse onderdelen van de overheidssector in de praktijk uitwerkt. De resultaten van dit onderzoek komen medio volgend jaar beschikbaar. 

Uit een ander onderzoek moet bovendien blijken of de geluiden dat de doelgroep op lange termijn niet groot genoeg zou zijn, inderdaad kloppen. De resultaten van dit onderzoek worden in het laatste kwartaal van 2017 verwacht. 

Onduidelijke criteria

Gevraagd naar een reactie is Roos Hoelen van de Oogvereniging terughoudend. Eigenlijk kun je met een kort nieuwsbericht geen recht doen aan deze ingewikkelde materie, vindt ze. Over het quotum dan toch: “Er is maar een kleine groep blinden of slechtzienden die er baat bij heeft. De criteria om onder de doelgroep van de banenafspraak te vallen, zijn erg onduidelijk.” Wel vindt ze het een goede zaak dat de T+2 regel wordt aangepast. “Van die regel hadden zowel werkgevers als werknemers veel last.”