Bakkersavontuur voor blinde stagiair

Bakkerij Lex Brakenhoff in Assendelft heeft sinds een week een bijzondere stagiair: Mike van Brenk is nagenoeg blind.

De 16-jarige Mike heeft een grote droom: bakker worden. Maar dat valt niet mee als je maar voor vijf procent ziet. Hij vond met moeite een school waar hij de bakkersopleiding mocht gaan volgen, mits hij een stage vond. De zoektocht naar een stageplek verliep teleurstellend en Mike’s moeder Wendy deed een wanhopige oproep op Facebook. Dat resulteerde in een gesprek met bakker Lex Brakenhoff, die zich realiseerde dat deze combinatie niet voor de hand ligt. “Het zou niet makkelijk worden, niet voor ons, en niet voor Mike. Maar ik ben van mening dat iedereen met zo’n voorliefde voor dit prachtige vak de kans moet krijgen hierin te leren en zich te ontwikkelen. Ook iemand met een lichamelijke beperking”, vertelt Brakenhoff op de vaksite Bakkerswereld.

Leren met handen

De stage blijkt inderdaad niet alleen voor Mike een avontuur. Ook voor de bakkers werkt het verfrissend om op een andere manier naar hun producten en productieproces te moeten kijken, aldus Brakenhoff. Ook de begeleiding is even wennen, want ´gewoon´ even iets laten zien, kan natuurlijk niet als je op de tast moet bakken: “Dat betekent ook dat we geregeld achter Mike staan en zijn handen in de onze houden om hem bepaalde technieken te leren en dingen te laten ervaren.”

Doorzetter

Voorlopig blijft Mike nog uit de buurt van ovens en machines, maar het doel is dat hij straks meedraait in de bakkerij. De praktijk moet uitwijzen of het haalbaar is om zelfstandig te kunnen werken als bijna blinde bakker. “En zelfs als Mike uiteindelijk toch geen bakker zal (willen) worden kunnen we alleen maar trots zijn op het feit dat we het in ieder geval een kans hebben gegeven,” schrijft de bakker op Facebook. Aan Mike zal het niet liggen want hij is een doorzetter. Zo haalde hij zijn VMBO-diploma op een reguliere school, sprong hij vorige zomer nog uit een vliegtuig en haalde hij prominent Feyenoord-fan Jan Boskamp over om met hem mee te gaan naar een wedstrijd van Ajax.

Positieve reacties

Mike was niet bereikbaar voor een reactie, hij was aan het werk in de bakkerij, maar zijn moeder wel. Zij en haar man zijn net als bakker Brakenhoff blij verrast door alle warme en positieve reacties op Mike’s bakkersavontuur. “Nog even en Mike is volwassen, maar wij kunnen straks met een gerust hart zijn hand loslaten zodat hij zijn vleugels kan uitslaan in een maatschappij die kennelijk toch niet altijd zo hard is als veel mensen denken!” Haar zoons liefde voor bakken heeft volgens haar, afgezien van het vroege opstaan, maar één nadeel: “Sinds Mike de bakkersopleiding volgt en werkzaam is in de bakkerij is de weegschaal onze grootste vijand geworden!”