Geleidehond nog steeds niet overal welkom

Veertig procent van de geleidehondengebruikers geeft aan het afgelopen jaar ergens te zijn geweigerd. Dat blijkt uit onderzoek dat KNGF Geleidehonden onlangs liet uitvoeren.

Veel respondenten geven aan, zeker bij een hotel of bungalowovernachting of een bezoek aan een restaurant, van tevoren te bellen met de vraag of de hond welkom is. Vanwege het VN-verdrag Handicap dat in 2016 geratificeerd werd is dat geen vraag meer maar een recht. Toch blijkt dat het personeel van openbare gelegenheden opvallend vaak niet op de hoogte is van de wettelijke bepaling dat een geleidehond simpelweg niet geweigerd mág worden. 

Onhygiënisch 

Meer dan de helft van de ondervraagden zegt bovendien wel eens geweigerd te zijn in winkels. Vooral winkels die verse levensmiddelen verkopen, zoals een bakker of slagerij, willen de hond nog wel eens weigeren omdat een hond onhygiënisch zou zijn. 

Opvallend is verder dat een kwart van de respondenten aangeeft wel eens niet welkom te zijn bij medische voorzieningen zoals de dokter, het ziekenhuis en de tandarts. In de helft van deze gevallen betrof het het ontzeggen van de toegang tot een ziekenhuis en in 38% van de gevallen een tandartspraktijk. Uit de open vragen aan de respondenten blijkt overigens dat er begrip is voor de weigering op bepaalde afdelingen, zoals de intensive care-afdeling. 

Inspiratie

Meta Neeleman, directeur bij KNGF Geleidehonden: “Er ligt nog steeds een schone taak om wettelijke toegankelijkheid van de geleidehond onder de aandacht te brengen. We zullen ons komend jaar bewust richten op het delen van positieve voorbeelden van bedrijven en branches die toegankelijkheid goed hebben aangepakt, ter inspiratie voor instanties die nog niet zo ver zijn.”