Zorgwebsites niet goed toegankelijk

Veel websites van ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgaanbieders zijn nog altijd slecht te gebruiken voor blinden, slechtzienden en doven. Zo meldde de NOS een aantal weken geleden.

Hoewel precies een jaar geleden wetgeving van kracht werd die organisaties onder meer verplicht om websites bruikbaar te maken voor mensen met een beperking, is er nog maar weinig veranderd, blijkt uit onderzoek van de Stichting Accessibility. "Erger nog, bij veel zorginstellingen staat het nog niet eens op de agenda", zegt Monique van der Heijden van die organisatie op nos.nl

De stichting nam websites onder de loep met een geautomatiseerde test en ook handmatig. Daarbij bleek dat vrijwel alle zorgsites wel problemen hebben, van websites van ziekenhuizen tot die van huisartsen. De gedetailleerde, met de hand uitgevoerde test is uitgevoerd op 62 websites.

Niet alleen blinden hebben problemen als een website niet goed is gebouwd, waardoor hun schermleessoftware niet goed werkt - iets wat in de helft van de gevallen gebeurt. Ook slechtzienden kunnen problemen krijgen als het contrast tussen de achtergrond en de tekst niet groot genoeg is; zoals bij 90 procent van de sites het geval is.

Formulieren invullen lukt blinden en slechtzienden bij 85 procent van de websites niet goed. Filmpjes met bijvoorbeeld uitleg over medicijngebruik zijn in driekwart van de gevallen niet ondertiteld en dus niet nuttig voor doven.

E-health

"En dan hebben we alleen nog maar het openbare deel van de websites onderzocht", zegt Van der Heijden. Het besloten deel waar patiënten hun eigen zaken kunnen regelen, is immers niet zomaar toegankelijk. "Maar we hebben niet de indruk dat dat veel beter is."

De Oogvereniging herkent het probleem. Bart Borsje vertelt: “We krijgen vooral het signaal dat er al bij voorbaat niet geprobeerd wordt om zorgwebsites te bezoeken omdat al verwacht wordt dat deze niet toegankelijk zullen zijn. En dat daarom al in het voorkomende geval iemand uit de directe omgeving gevraagd wordt om ze hierin te ondersteunen. Je zult begrijpen dat ik dat een zorgelijk signaal vind.”

Hij ligt toe: “Digitale toegankelijkheid is verplicht voor (semi)overheidsorganisaties sinds 2008. De huidige richtlijnen voor de digitale toegankelijkheid zijn beschreven is de wet- en regelgeving. Het toekomstige beleid gaat uiterlijk in per 23 september 2018. Dit ontslaat (semi-)overheden evenwel niet van de plicht nu al te voldoen aan de bestaande richtlijnen.”

“Het onderzoek toont aan waar de pijn zit. Er is nu de wil om er iets mee te gaan doen. Die signalen krijgen we door van het ministerie van VWS. De resultaten van het onderzoek dienen als aangrijpingspunt om nu door te pakken. Samen met o.a. Ieder(in) en het Dovenschap gaan we hier als Oogvereniging actief mee aan de slag. Digitale toegankelijkheid in de zorg moet en kan ook beter.”