Virtuele geleidelijn Bartimeus doet mee aan de Innovation Awards 2017

De virtuele geleidelijn die Bartimeus samen met ICT-bedrijf Geodan ontwikkelt, is één van de kanshebbers op een Innovation Award. Eind oktober zal blijken of de applicatie, die het blinden mogelijk maakt ook indoor te navigeren zonder dat daar extra hardware voor nodig is, de prijs inderdaad wint.

Deze zou overigens zeer welkom zijn, vertelt projectleider Erik van der Zee: “Het winnen van de Innovation Award zou betekenen dat het ontwikkelingsproces een boost krijgt. We zijn al erg ver, maar het zal zeker nog twee jaar duren voordat de virtuele geleidelijn ook daadwerkelijk op de markt komt. Met het winnen van deze prijs zou dat zomaar eerder kunnen zijn."

Tango 

De virtuele geleidelijn maakt gebruik van de zogenaamde Tango technologie, die door Google ontwikkeld is voor toepassingen in bijvoorbeeld virtual en augmented reality. “Denk hierbij aan een meubelcatalogus van waaruit je meubels virtueel in je eigen woonkamer kunt plaatsen,” vertelt van der Zee. “Datzelfde principe gebruiken wij nu om een ruimte te scannen en er een soort 3D plattegrond van te maken. Hier kan vervolgens een virtuele route in geplaatst worden, waardoor het een navigatieapp wordt. Bovendien kan de app ook verschildetectie inzetten, waardoor bijvoorbeeld verschoven stoelen ineens ‘zichtbaar’ worden.” 

“In het ideale geval leveren grote publieke bedrijven, zoals Schiphol en de NS, in de toekomst zulke 3D-scans als download aan. Dan zou het mogelijk zijn om een 'gebouw' thuis te downloaden en al een route voor te bereiden. Maar zover is het nog niet. Het scannen van een ruimte lukt. En routes handmatig invoeren ook, maar waar we eigenlijk naartoe willen is dat dat laatste geautomatiseerd wordt. En dat is dus onze volgende stap. En het winnen van de Innovation Award zou daar zeker bij helpen.”

Lees meer over de virtuele geleidelijn op de website van Bartimeus of Geodan. Of luister hiernaast naar een fragment uit een interview met ontwikkelaars Tim in ’t Veld en Paul de Nooij.